Vlaamse POV bevestigt beeld misleidende informatie door Duitse slachterijen
‘Dagelijkse publicatie slachtcijfers voorkomt invloed slachterijen varkensprijs’
De VPOV wil met dagelijkse slachtcijfers voorkomen dat slachterijen met misinformatie teveel invloed hebben op de varkensprijs. Vorige maand schreef de producentenorganisatie dat de Duitse slachthuizen het aantal slachtingen gingen verminderen.
Nu blijkt volgens de VPOV dat deze aankondiging gewoon ‘misleidende communicatie’ was en dat dit bewijst dat het noodzakelijk is dat er een correcte en up-to-date marktinformatie in de varkensvleesketen bestaat. Indien in de EU de slachtcijfers dagelijks zouden worden gerapporteerd, zou de misleiding slechts een zeer kort leven beschoren geweest zijn, is de veronderstelling van de Belgen.
Stijging slachting, daling prijs
Op vrijdag 2 maart (op het einde van week 9) kondigden de Duitse slachterijen (onder andere Tönnies en Westfleisch) aan dat ze het aantal slachtingen gingen verminderen. Door het krappe aanbod was de prijs (per geslachte kilo) tussen week 5 en week 9 gestegen van 1,30 euro per kg tot 1,55 euro per kg. Maar uit onderzoek van de VPOV blijkt dat, ondanks de aankondiging van minder slachtingen, er na week 10 tot en met 13 juist een stijging van het aantal slachtingen was.
Invloed op markt en prijs
Om de controle op de varkensmarkt terug te krijgen wilden ze volgens de VPOV het aantal slachtingen kunstmatig verminderen. Door het slachtaantal te verminderen, zou het aantal levende varkens ophopen en zou er een tijdelijk overaanbod aan levende varkens komen. Uiteindelijk met als doel om de varkensprijs te kunnen drukken.
De eerdere vermoedens van de Belgische organisatie begin maart, dat de Duitse slachterijen markt en prijs beïnvloeden met onjuiste info, worden door deze cijfers bevestigd. Het blijkt dus duidelijk dat bij het ingaan van week 10 het aantal slachtingen helemaal niet werd gereduceerd. Integendeel, stelt de VPOV, de Duitse slachterijen namen het hogere aanbod aan varkens gretig op. Voor de Duitse slachthuizen is het zelfs niet nodig om het aantal slachtingen te laten dalen om de prijs opnieuw onder controle te krijgen. Aankondigen dat ze het gaan doen heeft al het gewenste effect.
Meer aanbod door prijsdaling
De ‘aankondiging’ werd door varkenshouders geïnterpreteerd als een signaal dat de varkensprijs zou gaan verzwakken. Een deel van de varkenshouders probeerde hierop te anticiperen door varkens aan te melden om verdere prijsdalingen voor te zijn. Deze extra varkens werden gretig opgenomen door de slachterijen, waardoor er een hoger aantal varkens kon worden geslacht tegen een lagere prijs. De misleidende communicatie van de Duitse slachthuizen heeft zijn effect dus niet gemist, aldus de varkenshoudersorganisatie.
Dergelijke invloed op de prijs en markt kan volgens de VPOV worden voorkomen indien de slachtcijfers van alle EU-landen dagelijks beschikbaar zouden zijn en pleit derhalve voor een Europese publicatie.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouderij VPOV