‘Tijd rijp voor export van mestkorrels’
Waarom komt ForFarmers juist nu met deze plannen? Het mestprobleem is al tientallen jaren oud.
„De druk neemt steeds meer toe. Primair hebben we als veevoersector de taak om het fosfaatoverschot te reduceren via het voerspoor. Dat gaat ons lukken. Dit jaar realiseren we een fosfaatefficiëntie van 48 procent bij vleesvarkens terwijl 44 procent de norm is. Bij zeugen halen we de norm van 40 procent. Maar tegelijkertijd is nu ook de tijd gekomen om aan mestverwerking te gaan doen. Daarom doen we een onderzoek of er rendement te behalen valt met de plannen die we hebben. Zowel voor onze onderneming als voor onze klanten.”
Is de samenwerking met Twence Afval exclusief, of gaat ForFarmers ook samenwerken met andere afvalverwerkers en producenten van biogas?
„Dat sluiten we niet uit. Maar eerst moet nog maar blijken of het allemaal haalbaar en betaalbaar is. Samenwerken met Twence Afval levert synergievoordelen op. Zij hebben de technologische kennis en wij de contacten met veehouders. Beide hebben we voldoende schaalgrootte. Dat heb je ook nodig om de kostprijs te kunnen reduceren. Bovendien beschikken we beide over voldoende eigen vermogen om het risico te dragen.”
Hoe groot zullen de investeringen zijn? Vele tientallen miljoenen?
„Daar kan ik nu nog niets over zeggen.”
Onderzoek moet aantonen of de plannen rendement kunnen opleveren. Dat zal niet meevallen. Mestverwerking installaties zijn vaak onrendabel.
„Dat ben ik niet met je eens. Er zijn verscheidene vooral kleinschalige initiatieven die winstgevend zijn. En we gaan niet iets nieuws uitproberen. We zullen aansluiten bij bewezen technieken. Het rendement hangt ook af van regelgeving, bijvoorbeeld over het digestaat.”
Concurrent Agrifirm legt zich bewust niet toe op mestverwerking. Waarom gaat ForFarmers zich er wel mee bezig houden?
„Ook voor ons is en blijft veevoer produceren de core business. Goed voer maken tegen een scherpe prijs. Wij willen de beste brokkenmakers van Nederland zijn en blijven. Maar tegelijkertijd is nu de tijd rijp om te beoordelen of we moeten investeren in mestverwerking.”
ForFarmers realiseert een groot deel van de omzet in Duitsland. Waarom legt u niet meer nadruk op mestexport?
„In de plannen die wij hebben, speelt dat ook een grote rol. Maar dan niet zoals nu gebeurt door mest te hygiëniseren. Dat is veel te duur. We zullen mestkorrels moeten exporteren. Niet per se naar Duitsland maar ook veel verder weg. Mestexport naar Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen is geen structurele oplossing, want daar groeit de veestapel. Ook ligt het niet in onze macht om de regelgeving van de verschillende Duitse deelstaten over mestimport en de eisen daaraan te beïnvloeden.”
Wat verwacht u van het nieuwe mestbeleid dat staatssecretaris Bleker dit najaar zal presenteren?
„Het zou mooi zijn als hij de regels voor het gebruik van digestaat als meststof zou versoepelen. De eerste stappen zijn al gezet. Ook een tussencategorie in de mestwetgeving voor verwerkte mest zou een flinke stap vooruit zijn.”
Onlangs heeft de politie Noord-Oost Nederland nog gewaarschuwd voor malafide leveranciers die digestaat leveren met vervuilde reststromen. Hoe gaat u borgen dat er niets mis is met het digestaat?
„ForFarmers en Twence afval zijn twee gerenommeerde ondernemingen die niets te maken willen hebben met malafide praktijken.”
Varkenshouders kampen al met oplopende voerschulden. Verwacht u dit najaar ook problemen bij de mestopslag en het betalen van de rekening?
„Dat kan ik nu niet voorspellen. Maar het uitrijverbod laat niet zo heel lang meer op zich wachten. Dus de kosten voor mestafvoer kunnen op korte termijn ook weer zwaar gaan wegen.”
Hoe gaat u om met varkenshouders die de rekeningen niet meer kunnen betalen?
„We stellen de betalingstermijn uit. Dat hebben we dit voorjaar tijdens de dioxinecrisis in Duitsland ook gedaan toen de varkensprijs plotsklaps zakte van 1,40 naar 1,10. Maar we zijn leverancier van voer, niet van geld. De primaire taak van kredietverstrekking ligt bij de banken. Bij het verruimen van de betalingstermijn speelt het geen rol of je lid bent van de coöperatie. Klantentrouw natuurlijk wel.”