Neofobie bij speenbiggen en de rol van smaakmakers
In de natuur onthouden dieren aan de hand van smaak of een voedingstof veilig is om te eten en zijn ze over het algemeen voorzichtig met inname van een onbekende voedingstof. Dit wordt neofobie genoemd. Ook biggen hebben last van deze neofobie. Maar wat is de beste aanpak is om een big van de zijdezachte, zoete moedermelk zo efficiënt mogelijk over te schakelen op een harde korrel waarin vaak bittere grondstoffen in verwerkt zijn.
Pizza-kruiden
Het varken heeft relatief veel smaakreceptoren. Daardoor is het extra gevoelig voor kleine veranderingen in samenstelling van het voer of schommelingen in de kwaliteit van grondstoffen. Veevoerproducenten gaan hier verschillend mee om. Vaak worden synthetische zoetstoffen toegevoegd, maar ook natuurlijke zoet- en smaakstoffen worden toegepast. Tot aan pizza-kruiden aan toe. Er is zelfs een bedrijf dat specifieke smaakstoffen produceert met welluidende namen als PiggySweet en Forest Mushroom die geheel op varkens gericht zijn. PiggySweet is een zoetstof op basis van onder meer Stevia, wat door varkens als heel smakelijk wordt ervaren en daardoor een positief effect heeft op de voeropname.
Speenbiggen zo snel en goed mogelijk aan de biggenkorrels krijgen. That’s the question! Als dat lukt hebben zowel de zeugen- als de vleesvarkenshouder daar baat bij. Voerproducenten pakken dat verschillend aan. Maar, hoe ze dat doen?
Vakblad Pig Business
Lees hierover meer in vakblad Pig Business die donderdag 3 mei verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.