Klimaatimpact vleesvarkens sinds 1990 met 46% gedaald
De verlaging van de CO2-emissie per kg levend gewicht met 46 procent komt vooral door een betere voerbenutting en een lagere organische stofexcretie. Dit verlaagt de emissie van voer en de methaanemissie uit de stal. Daarnaast zijn ook de emissies per kilo voer afgenomen door een hogere opbrengst per hectare en andere grondstofkeuzes, waaronder meer gebruik van bijproducten uit de foodsector.
Grondstofkeuze
Voor de analyse is veel data verzameld. Het betreft hier met name voersamenstellingen, herkomst grondstoffen, gehaltes, teeltdata en productiekenmerken zoals voederconversie, aflevergewicht en energieverbruik op het bedrijf. Het LCA-traject laat zien dat de meeste reductie voor biggen en vleesvarkens te halen is in de voerproductie (vooral grondstofkeuze), de voederconversie en de methaanemissies uit de stal en de mestopslag. In het vervolg van dit onderzoek zullen verschillende reductiestrategieën doorgerekend worden om inzicht te geven in een verdere verlaging van broeikasgassen in de varkenshouderij.
Efficiënte groei
Ook Voergroep Zuid besteedt de laatste jaren extra aandacht aan de carbon footprint van haar voeders. Zo was het bedrijf de eerste voerfirma die de carbon footprint van haar voeders op de label vermelde. “Dit om onze klanten er bewust van te maken dat dit kengetal naar de toekomst toe belangrijk wordt”, legt commercieel directeur Antoine van Loon uit. “Daarnaast hebben we onderzocht op welk manier we de carbon footprint verder kunnen verlagen. Grote stappen zet je door andere grondstoffen te kiezen. Kleine stappen door het energiegebruik bij productie en transport te verminderen. Maar efficiënt groeiende varkens die een scherpe voederconversie realiseren blijft de belangrijkste basis.”
Tekst: Voergroep Zuid
Beeld: Voergroep Zuid
Bron: Voergroep Zuid