Varkensvleesproductie in Verenigd Koninkrijk naar meerjarig dieptepunt
Ook het Verenigd Koninkrijk (VK) kampt met een aanzienlijke daling van de varkensvleesproductie. Deze lagere productie is duidelijk merkbaar in zowel de binnen- als buitenlandse handel. In juni werden in het VK 814.000 varkens geslacht. Dit is een daling van 6 procent ten opzichte van de maand mei en 11 procent ten opzichte van de maand juni 2022. Dit blijkt uit recente cijfers van de Britse Agricultural and Horticultural Sales Development Board (AHDB). Over de eerste zes maanden van 2023 is er sprake van een daling van de varkensvleesproductie met 13 procent tot 457.100 ton in vergeleken met de periode januari-juni 2022.
Geen verrassing
De daling komt volgens ISN, dat verwijst naar AgraEurope, niet als een verrassing. In juni voorspelden marktanalisten dat door de dalende zeugenaantallen het aantal varkensslachtingen over het hele jaar 2023 met ongeveer 14 procent zou dalen ten opzichte van 2022 en de varkensvleesproductie met 15 procent zou dalen tot 890.000 ton.
Minder export
De aanhoudende daling heeft ook gevolgen voor het aantal varkensslachthuizen. Het hele VK telt nu nog maar tien varkensslachthuizen. De daling laat ook zijn sporen na in de Britse buitenlandse handel. Zo daalde de export van varkensvlees in de eerste vijf maanden van 2023 ten opzichte van deze periode in 2022 met 24,2 procent tot 127.550 ton.
Ook minder import
Opvallend is dat de invoer van varkensvlees ook daalde. Volgens AHDB lag het invoervolume van 313.500 ton. Dit is 39.500 ton of 11,1 procent onder het niveau van 2022. Met name de invoer van vers varkensvlees en bacon daalde. De import van worst daalde slechts licht en de import van bevroren varkensvlees bleef gelijk. Als achtergrond van deze daling van de invoer verwijst AHDB naar de hoge vleesprijzen en de trend van dalende vleesconsumptie, die ook in Groot-Brittannië merkbaar is.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: ISN Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands