Column: Nederlandse slachterijen proberen prijs op vleesmarkt naar beneden te drukken
Wat is eraan de hand? Weinig varkens, die ook nog niet zwaar zijn, en daarom weinig om vlees te verkopen. Je zou toch denken dat dit de ingrediënten zijn voor een betere varkensprijs. Maar niks is minder waar. De verwerkende industrie vraagt even wat minder vlees door de vakantie en het matige weer zorgt niet voor extra vraag naar BBQ-vlees.
Het wordt steeds aantrekkelijker om de varkens de grens over te brengen
Dus denken de Nederlandse slachterijen: hup de varkensprijs kunnen we naar beneden drukken. Om zoiets te realiseren, is in de eerste instantie wel aan Vion toevertrouwd. De rest van de slachterijen volgt braaf, want dit cadeautje wil niemand missen. Compaxo denkt: er komen nog varkens genoeg dus we doen 6 centen van de prijs af. De anderen deden ‘slechts’4 centen. De Boerenvarkensprijs moest met tegenzin ook met 4 centen terug.
Het aanbod aan varkens is de laatste week weliswaar iets stijgende, maar het is nog altijd extreem laag. Deze stijging wordt dan aangevoerd als reden voor de daling van de varkensprijs. Het aanbod aan varkens was in week 29, 258.000 varkens met een gewicht van 97,9 kilogram. In dezelfde week gingen er 21.500 varkens de grens over om in het buitenland en met name Duitsland geslacht te worden. Dit aantal zal zeker meer gaan worden, omdat Duitsland afgelopen woensdag haar prijs onveranderd heeft gehouden. Het wordt steeds aantrekkelijker om de varkens de grens over te brengen.
Wat gaat Duitsland doen? Tönnies heeft naar Nederland gekeken en roept: woensdag min 7 centen. Maar wat gaat er werkelijk gebeuren op woensdag? Wat wil de ISN? Zeker geen min 7 centen en als de prijs wel moeten zakken, zal dit 2 of 3 centen zijn. In het bericht van de ISN op vrijdag wordt de verlaging in Nederland nauwelijks genoemd en wordt er gesproken over een krap aanbod dat vlot wordt opgenomen tegen onveranderd prijzen.
Tönnies probeert wel druk te zetten door de het aantal slachtingen voor in de week wat te verlagen. Maar de varkens gaan dan vaak snel naar de kleinere slachterijen die ze vaak wel graag willen hebben en hun kans schoon zien om de haken wel gevuld te krijgen. Er is dus ook nog een kans dat Duitsland woensdag gewoon onveranderd gaat noteren. Mocht dit gebeuren dan zullen de slachterijen hier in Nederland hun prijs weer naar boven moeten bijstellen.
Als het zou moeten, kunnen alle Nederlandse varkens in Duitsland geslacht worden
Duitse slachterijen klagen wel over de kosten van de overcapaciteit en ook daarom zou de prijs van varkens moeten dalen. Maar met een daling van de varkensprijs los je het probleem niet op. Er moet duidelijk gesaneerd worden in het aantal slachthaken, want op dit moment is er 35 procent te veel aan slachtcapaciteit en dit loopt op tot 50 procent eind 2024.
Voor de Nederlandse varkenshouders is deze overcapaciteit in Duitsland een uitkomst. Als het zou moeten, kunnen alle Nederlandse varkens in Duitsland geslacht worden. Dus ik zou als slachterij even wat voorzichtig zijn met het naar beneden drukken van de varkensprijs. Vion weet in Duitsland hoe het werkt om een groot gedeelte van de varkens kwijt te raken Trouwens ze hebben er niks van geleerd. Ze doen het In Nederland ook. Net of het de normaalste zaak van de wereld is dat Vion de prijs mag bepalen.
Even terug naar Duitsland. Het druk zetten, blijft niet onopgemerkt op de varkensmarkt. De Teleporc-prijs leverde vrijdag even 3 centen in en er werden maar 2 van de 8 koppels verkocht. Even Europa door. Dat Vion graag de prijs laat vallen, wordt wel duidelijk als je naar Europa kijkt. Van Noord naar Zuid, van Oost naar West. Van Denemarken tot Spanje. Van Hongarije tot België. Iedereen hield zijn notering op onveranderd.
Biggen markt lijdt onder de druk van de varkensprijs
Vleesvarkenshouders worden wat voorzichtiger. Hoe hoog is de varkensprijs in november? Wat gaat de voerprijs de komende tijd doen? De tarweprijs steeg in vliegensvlug tempo met 40 euro naar 265 euro op de beurs in Frankrijk. Inmiddels is deze al wel weer iets gedaald naar 247 euro, maar wat voor invloed heeft dit op de biggenmarkt? Onzekerheden en niemand wil werken voor het verlies. Dus de vraag wordt minder. Het aanbod wordt eerder nog meer en dan daalt de prijs in Spanje ook nog met 3 euro. Allemaal ingrediënten voor een lagere biggenprijs. En daarom daalt de Boerenbiggenprijs met 2 euro naar 84 euro.
Duitsland houdt nog voet bij stuk en blijft op onveranderd. Voor de biggenmarkt zal de druk nog wel even blijven. In ieder geval de komende weken. Eind augustus kunnen we de balans even opmaken. Is Duitsland in staat gebleken om de varkensprijs overeind te houden? Is de voermarkt weer terug op het niveau van 220 euro voor de tarwe of is deze daar alweer onder. Hoever is de oorlog in Oekraïne? Is dit land op korte termijn in staat de Zee van Azov te bereiken, zodat de Rus de pas wordt afgesneden richting de Krim en dus zich moet terugtrekken uit Zuid-Oekraïne? Maar ook de natte moesson voor Nederland de komende week.; het heeft allemaal in invloed op de voerprijs.
Voor iedereen die vakantie heeft, blijf genieten. Voor iedereen die straks vakantie heeft, het weer wordt zeker beter.