Eredivisie maakt kans op tienduizend euro
Ludo Hellebrekers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij van Diergeneeskunde (KNMvD), wordt naar eigen zeggen blij van de prachtige, originele, werkelijk innovatieve stappen die varkenshouders voor eigen rekening hebben durven zetten. Het jurylid voor de award van diergeneesmiddelenfabrikant Boehringer-Ingelheim is duidelijk erg enthousiast over de inzendingen. „Ik ben trots op de innovatiekracht van de sector.”
Volgens Hellebrekers zijn voorbeelden uit de sector de beste stimulans voor andere ondernemers om aan de antibioticaverlaging te gaan werken. De negentien varkenshouders uit het hele land hebben laten zien dat het kan. Volgens Hellebrekers zijn de inzenders dé goede varkenshouders, die zich niet afvragen of het kan maar hoe het kan. Ze laten zien dat ze over verschillende ondernemerskwaliteiten beschikken. Ze hebben kijk op varkens, staan open voor nieuwe/andere ideeën, tonen bereidheid tot veranderen en vasthoudendheid.
De ingezonden verhalen, gaan over groot succes, maar deze successen zijn niet allemaal zonder slag of stoot behaald. Toch hebben deze ondernemers zich niet door tegenslagen uit het veld laten slaan. Hellebrekers heeft respect voor deze ondernemers die het risico hebben durven nemen de stap naar antibioticaverlaging te maken.
Communicatie en samenwerking
Overeenkomsten tussen alle inzendingen zijn er, maar ook veel verschillen. Ieder bedrijf heeft volgens Hellebrekers het accent gelegd op een ander punt in de bedrijfsvoering. „Karakteristieke kenmerken die in alle verhalen naar voor komen zijn communicatie en samenwerking.”
Uit de ingezonden verhalen blijkt dat de samenwerking met de dierenarts belangrijk is, maar ook die met de voeradviseur of andere adviseurs uit de agrarische sector. Daarnaast zijn er bedrijven die de samenwerking niet alleen in de periferie zoeken, maar ook binnen de keten met bijvoorbeeld de samenwerking tussen vermeerderaar en vleesvarkenhouder. „Je merkt dat men nadenkt over de keten voor, op en na het eigen bedrijf.”
Helaas is er uit alle verhalen geen simpele enkelvoudige oplossing voor het antibioticagebruik gebleken. Volgens Hellebrekers begint het wel allemaal met het verhogen van de basisgezondheidsstatus van een bedrijf. „Beginnen met gezond materiaal, en dat gezond houden door in- en externe biosecurity en vaccinatie.”
Verplichte reductie
De reductie van 20 procent in 2011 gaat de sector volgens Hellebrekers wel halen. Bij de reductie van 50 procent in 2013 zet Hellebrekers vraagtekens. „Er zit geen duiding in deze 50 procent richtlijn.” Waar moet de reductie worden behaald, gaan ze puur naar de cijfers kijken of ook naar de manier waarop antibiotica wordt ingezet.
Experts moeten volgens het jurylid aangeven of de antibioticaverlaging alleen kwantitatief of ook kwalitatief moet worden behaald. Het is een hele uitdaging voor de sector om alle bedrijven mee te nemen. Wanneer de hele sector zou bestaan uit bedrijven zoals de bedrijven die hun verhaal hebben ingestuurd, dan voorziet Hellebrekers geen problemen. „Dit is de eredivisie, maar je hebt ook een eerste divisie en amateurs.”
Yes we can!
De opgelegde vermindering in antibioticagebruik vraagt een flinke inspanning van de varkenssector. Om varkenshouders extra te motiveren en handvatten te geven, heeft geneesmiddelenproducent Boehringer Ingelheim het project ‘Minder antibiotica: Yes we can!’ gelanceerd.
Negentien varkenshouders hebben, vaak in samenwerking met de dierenarts, hun succesverhaal over de antibioticareductie op hun bedrijf op papier gezet.
De jury, bestaande uit Mart Smolders van Varkens innovatiecentrum Sterksel, Arend Waninge van Vakblad Varkens, Ludo Hellebrekers van de KNMvD en varkenshouder Gerbert Oosterlaken, hebben zich over de inzendingen gebogen. Tijdens de Landbouwvakbeurs in Den Bosch worden de winnaars van de drie categorieën, innovatie, biosecurity en vaccinatie, bekendgemaakt. Onder de winnaars deelt de fabrikant van diergeneesmiddelen 10.000 euro uit.
Tekst: Joyce Cornelissen
Beeld: KNMvD