Russische varkensvleesproductie stijgt snel met bijna 12 procent
De cijfers zijn van het informatie-analyseagentschap EMEAT. Dit agentschap is momenteel een van de toonaangevende bedrijven die de laatste economische informatie verstrekken over de situatie van de Russische en buitenlandse vleesmarkten. Volgens EMEAT steeg het totale aantal varkens in Rusland tijdens het laatste jaar met 5,8 procent ofwel 1,3 miljoen dieren en bedroeg in maart 2018 23,7 miljoen varkens. Het aantal varkens, exclusief kleine ‘achtertuin’ varkensboeren, groeide met 7,8 procent naar 20,7 miljoen stuks.
Het volume van de varkensvleesproductie van de grote, professionele bedrijven in Rusland lag in de periode van januari tot februari 2018 op 453.600 ton slachtgewicht of 618.900 ton in levend gewicht. Dat is verhoging van 11.6 procent of 47.2 duizend ton ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs van Russisch varkensvlees bedroeg in maart 136,1 Roebels per kilogram (1,79 euro/kg). Daarmee ligt de prijs 9,6 procent lager dan in maart 2017. De prijs is in de afgelopen maand echter met 4,6 procent gestegen als gevolg van de seizoensgebonden toename van de vraag.
In de periode van januari tot februari 2018 was varkensvlees goed voor 35,4 procent van de totale industriële vleesproductie. Pluimvee lag op 57,7 procent, rundvlees op6,7 procent, lam en geit op 0,1 procent. Het volume van de totale professionele vleesproductie in Rusland lag in de periode van januari tot februari 2018 op 1281,9 duizend ton slachtgewicht; 10,7 procent of 55,7 duizend ton meer dan in dezelfde periode van 2017.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Reinout Burgers
Bron: EMEAT