Belgische varkenssector verwacht forse reductie CO2 door nieuwe circulaire voeders
Dat stelt de Belgian Pork Groep op Vilt.be. Volgens Hans Wallays van diervoederbedrijf Leievoeders uit Waregem, zijn er manieren om de CO2-uitstoot van voederproductie aanzienlijk te verminderen en kijkt het bedrijf een tijdje of het een voeder kan ontwikkelen met grondstoffen die niet worden gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen voor menselijke consumptie.
30 procent lager
Wallays: „We hebben het dus niet over granen of sojabonen, maar wel over grondstoffen als koekjesmeel die we ophalen bij koekjesfabrikanten, bietenpulp als overschot uit de suikerproductie of aardappelpuntjes die weggesneden worden en niet meer gebruikt worden bij de productie van chips. Dat leidt ertoe dat de CO2-impact van het voeder met 50 procent verminderd wordt.”
De CO2-voetafdruk van varkensvlees wordt voor zo’n 70 procent door veevoer bepaald. Een halvering van de CO2-uitstoot door veevoer zou dus betekenen dat de voetafdruk 30 procent kleiner wordt. Gekoppeld aan energieopwekking en het reduceren van de methaanuitstoot via stal- en mestverwerkingstechnieken kan op termijn die voetafdruk nog verder verlaagd worden.
Resultaten beloftevol
Het nieuwe type varkensvoeder wordt volgens Vilt.be nu al toegepast bij InnSolPig, een bedrijf dat diverse producten uittest in nauw opgevolgde varkensstallen. Zo worden de varkens er in verschillende testgroepen met diverse types voeders gekweekt en worden de dieren tijdens het groeiproces verschillende keren gewogen om het effect zo nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen. De resultaten van dit experiment worden in oktober verwacht, maar de eerste vaststellingen zijn beloftevol.
Verder stappen duurzaamheid
Belgian Pork Group wil ook de andere onderdelen van de varkensketen te verduurzamen door verspilling te verminderen van grondstoffen, verpakking, vlees bij de productie, vlees in de winkel, en vlees bij de consument.
Jos Claeys, CEO van Belgian Pork Group: „In het hele duurzaamheidsdebat wordt louter gefocust op de ecologische impact bij het kweken van varkensvlees, terwijl het zoveel ruimer gaat. Het gaat ook over de grondstoffen die in voeders verwerkt worden. Maar evengoed vinden we het belangrijk dat er na de productie van varkensvlees niets verloren gaat. Ook dat is bewust omspringen met je product.”
Voedselbanken
De Belgian Pork Group heeft daarvoor haar Taste and Welfare Roadmap opgezet, een engagementsverklaring tussen het bedrijf, leveranciers en klanten om duurzaam te werk te gaan door te kijken naar waterverbruik, voeder en dierenwelzijn, maar ook om onverkocht varkensvlees te schenken aan de voedselbanken.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Vilt.be