Angst voor varkenspest en zorgen over lage prijzen wereldwijs
EU: ‘Nederland gaat in 2018 meer biggen exporteren’
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/79/981/piglets-1132-1920x1080.-detail.jpg)
Met een bescheiden uitbreiding in de zeugenstapel vorig jaar wordt er door leden van de werkgroep een jaar-op-jaar stijging van net iets meer dan 1 procent verwacht voor het aantal EU-slachtingen in 2018. Naar verwachting zal het tempo van de expansie lichtjes versnellen naarmate het jaar vordert.
De marktsituatie varieert echter per lidstaat. Denemarken en Spanje anticiperen op de grootste toename van de slachtingen dit jaar met een BBS (Bruto Binnenlandse Productie. De slachting van varkens die in eigen land worden geboren) die met respectievelijk 3 procent en 2 procent stijgt. Hoewel het een kleinere producent is, verwacht Polen ook dat BBS met 3 procent zal kunnen stijgen, ondanks de aanhoudende uitdagingen met Afrikaanse varkenspest, aangezien hun binnenlandse consumptie toeneemt.
Andere lidstaten zijn voorzichtiger met betrekking tot de verwachte productie dit jaar. In Duitsland wordt voor het gehele jaar een toename van de BBS van minder dan 1 procent verwacht, als gevolg van de toenemende uitdagingen met betrekking tot voorschriften betreffende dierenwelzijn en het aantrekken van de jongere generatie personeel in de sector. Het risico van Afrikaanse varkenspest is ook een toenemende zorg voor de Duitse industrie.
Meer biggenexport
Met de verschillende BBS-trends in de lidstaten zal de handel in biggen dit jaar waarschijnlijk weer aantrekken. Een aantal landen verwacht dit jaar meer biggen uit Denemarken, Nederland en België aan te schaffen om hun eigen binnenlandse leveringen aan te vullen. Dit zal waarschijnlijk de groei van de netto slachtingen in deze landen beperken. Als gevolg van de hogere productieniveaus voorspelt de prognosewerkgroep dat de varkensprijzen in de EU dit jaar lager zullen zijn. Verwacht wordt dat de prijzen in het derde kwartaal zullen stijgen rond het niveau van 154,77 euro per 100kg, ongeveer 18 eurocent lager dan de piek van vorig jaar.
Een stagnerende binnenlandse vraag in de context van toenemende productieniveaus is een belangrijke aanjager van de lagere prijsverwachtingen dit jaar, evenals lagere wereldwijde varkensvleesprijzen. Er is ook onzekerheid over de vooruitzichten voor de internationale exportmarkt. Uitbreiding van de productie in de VS en Canada betekent dat de concurrentie op de Aziatische markten dit jaar moet worden geïntensiveerd. Als China's recente importtarief van 25 procent op varkensvlees uit de VS echter voor langere tijd zou worden toegepast, zou de concurrentiepositie van de EU worden opgevoerd.
Varkenspest
De dreiging van Afrikaanse varkenspest vormt ook een aanzienlijk risico voor de vooruitzichten voor de EU-varkensprijzen in 2018. Het aantal gemelde besmettingen bij wilde zwijnen heeft tot nu toe al bijna 2.300 gevallen bereikt, meer dan de helft van het totale aantal geregistreerd besmettingen in 2017. De industrie is uiterst nerveus over de ziekte die Duitsland bereikt, wat waarschijnlijk zou resulteren in het verlies van de meeste Duitse varkensvleesuitvoer buiten de EU. Een dergelijk evenement zou leiden tot een overaanbod op de Europese markt en tot aanzienlijk lagere prijsprognoses voor varkens in de gehele Unie.
![Foto van Reinout Burgers](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/075/img_2306_-thumbnail.150x150.jpg)
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Europese Commissie