Column: Zware tegenvallers voor de varkensprijs
Een zware tegenvaller voor de varkensprijs. Zo mag je het gerust noemen. De tweede verlaging op rij van Vion Nederland was al niet verwacht en dat maakte het ook al wel duidelijk dat de varkensprijs in Duitsland ook ging dalen.
Tegen deze prijs heeft geen enkele slachterij er zin in om een voorraad te gaan invriezen
Dat dit met min 10 centen was, is de tweede tegenvaller. Tönnies had het nog over min 7 centen voor het weekend, maar blijkbaar valt de vleesmarkt toch zwaar tegen en was daarmee de daling van 10 cent onvermijdelijk geworden.
De Nederlandse slachterijen willen op dit moment niet alles slachten dat wordt aangeboden. Dit gebeurt natuurlijk om de prijs van de varkens te drukken of anders gezegd, het vlees is wat lastiger te verkopen en tegen deze prijs heeft geen enkele slachterij er zin in om een voorraad te gaan invriezen.
Het verhaal dat het aanbod groot is, is zeker niet waar. Vorig jaar werden erin week 30 nog 290.000 varkens geslacht met een slachtgewicht van 98 kilogram. Dit jaar was het aantal 25.000 varkens lager en lag dit op 265.000 dieren met een gewicht van 98,20 kilogram. Maar ze willen ze niet allemaal hebben.
Dat slachterijen niet maximaal willen of kunnen slachten, heeft natuurlijk met de vakanties te maken. Dat de afzet van het vlees niet maximaal loopt, heeft zeker met de huidige regenachtige weersomstandigheden te maken. Dit samen geeft de slachterijen de mogelijkheid om de prijs te drukken en zo geschiedde het.
De daling van 10 centen in Duitsland was zeker niet voorzien. Zelfs op de dinsdag vooraf werd de hoop nog uitgesproken voor een onveranderd, maar met een min 10 centen had ook weer niemand rekening mee gehouden.
Voor woensdag wordt rekening gehouden met een verdere verlaging van 5 centen
Wat gaat er komende woensdag gebeuren? Dat is de vraag. De slachterijen hebben nog steeds de mogelijkheid om verder te verlagen, omdat de omstandigheden niet zijn veranderd en voor Duitsland geldt vaak: één keer verlagen is twee keer verlagen. Daarom wordt er voor woensdag rekening gehouden met een verdere verlaging van 5 centen.
De Teleporc-beurs gaf ook geen richting aan de prijs, omdat geen enkel van de 1315 aangeboden varkens werden verkocht. Zelfs op de marktplaats werd niet op het aanbod gereageerd. Dus het ziet ervoor de komende week weer somber uit. De Boerenvarkensprijs moet na de verlaging van 4 centen van vorige week weer verder omlaag en verlaagt zijn notering deze week met 5 centen. We houden er rekening mee dat dit volgende week weer gaat gebeuren.
België is een volgland en verlaagt zijn notering net als Duitsland ook met 10 centen. In Frankrijk daalt de prijs met 6,5 centen. Denemarken houdt de prijs onveranderd. Spanje laat de notering met 1,8 centen dalen, maar in Italië weet de prijs zelfs nog met 5,1 cent te laten stijgen.
Voor de komende week is het dus nog somber, maar voor het einde van de maand zien we toch onveranderde noteringen. De reden hiervoor is ook simpel. Over een paar weken zijn de meeste vakanties voorbij en zal de verwerkende industrie weer varkens vragen. Het aanbod aan varkens is niet alleen in Nederland veel lager, maar dat is ook in veel landen in West-Europa en zoals het nu lijkt komt ook dit keer na de regen de zonneschijn en zal de BBQ weer wat vaker worden aangestoken.
In Duitsland ging de biggen met 5 euro naar beneden en in Spanje daalde de prijs met 4 euro
Voor de biggenprijs is een daling van de varkensprijs natuurlijk funest. Het aanbod is groter dan een aantal weken geleden en niet alle biggen vinden een koper. In Duitsland ging de prijs van de biggen met 5 euro naar beneden en in Spanje daalde de prijs met 4 euro. Beide landen nemen bij elkaar ongeveer 20 procent van de in Nederland geboren biggen op en het heeft dus een behoorlijk effect op de noteringen hier in Nederland. De Boerenbiggenprijs laat zijn notering dalen met 2,50 euro en komt daarmee op 81,50 euro. Voor de komende weken zullen we wel een verdere daling zien van de biggenprijs.