Europese export varkensvlees naar China stijgt weer
Na alle verhalen over de groeiende ontwikkeling van de Chinese varkensproductie en de afgenomen vraag naar buitenland varkensvlees is het verrassend dat Europa in staat is gebleken de uitvoer naar China te vergroten. Hoewel de export met 61.400 ton nog steeds iets lager was dan in februari 2016.
Meer export, minder waarde
Azië blijft daarnaast de belangrijkste bestemming voor de export van varkensvlees uit de EU. De export naar andere Aziatische markten boekte aanzienlijk meer winst. Met name de leveringen van Europees varkensvlees aan Zuid-Korea stegen met 21 procent ofwel met 4.100 ton. De vraag vanuit de VS was ook sterk: de exportvolumes stegen met 13 procent ten opzichte van voorgaande jaren tot 10.700 ton. De uitvoer naar Hongkong daalde daarentegen met 40 procent (4 800 ton) in vergelijking met het voorgaande jaar.
De Europese export is weliswaar gestegen, maar de gemiddelde varkensprijs was 9 procent lager dan in het voorgaande jaar. De grotere exportvolumes compenseerde de waardeval enigszins, maar als gevolg hiervan lag de totale exportwaarde 6 procent lager dan vorig jaar en staat nu op 409 miljoen euro.
Export restproducten
De export van restproducten steeg in februari 2018 nog sterker dan die van varkensvlees en noteerde een 13 procent stijging ten opzichte van het voorgaande jaar met in totaal 113.000 ton. De exportwaarde daalde echter met 3 procent tot 138 miljoen euro. De belangrijkste groeimotor was het herstel van de leveringen aan China, dat met 18 procent (9.500 ton) steeg. Ook was er een sterke groei van de uitvoer van restproducten naar de Filippijnen (15 procent/1.000 ton) en Zuid-Korea ( 55 procent/1.600 ton).