Hygiënespecialisten kijken in elkaars keuken
Hygiënespecialisten van MS Schippers wilden wel eens zien waar de overeenkomsten en verschillen zitten tussen de HyCare-aanpak en de infectiepreventie in een ziekenhuis. Met succes zochten ze contact met de afdeling Infectiepreventie van het ETZ ziekenhuis. Bregt de Hair en Angela Rutten wilden wel eens in de moderne hygiënewereld van de varkenshouderij kijken. Zij zijn al jarenlang infectiepreventie-experts bij het ETZ in Tilburg en zorgen ervoor dat ziektes zich niet verspreiden in het ziekenhuis. Ze schrijven protocollen en geven voorlichting, advies, bijscholing en instructies over hygiënisch werken.
Blik in HyCare
Bij de proeflocatie van HyCare in Bladel kregen ze alle ins en outs te horen en te zien. Arjan Wermink, hygiënespecialist bij MS Schippers, nam Bregt en Angela mee in de innovatieve varkenshouderij. Al snel kwam het eerste verschil in werkwijze bovendrijven. Waar HyCare een vast ‘handenprotocol’ voorschrijft van handen wassen met zeep en daarna desinfecteren, worden werkhanden in het ziekenhuis enkel gedesinfecteerd.
Het voorkomen van infecties en de verspreiding van bacteriën tegengaan, is volgens de specialistengroep een vak apart. Unaniem zijn ze het met elkaar eens dat een tophygiëne met een strikte werkwijze en de juiste hulpmiddelen goed werkbaar is. Wermink: “HyCare is een nieuwe manier van werken. Daar moeten varkenshouders echt aan wennen. Eenmaal gewend, zien ze het resultaat terug aan de betere diergezondheid en de prestaties.”
Kijkje in ziekenhuis
Een opvallend verschil tussen ‘dierlijk’ en ‘humaan’ is de manier waarop naar de toegang en de vloeren wordt gekeken. Waar bezoekers van HyCare zich moeten douchen en schone bedrijfskleding en ontsmet schoeisel krijgen, wandelen soms wel duizenden mensen per dag ongehinderd een ziekenhuis binnen. Bezoekers, personeel maar ook patiënten die ziekmakende kiemen bij zich kunnen dragen. De gangen en vloeren in een ziekenhuis worden door deskundigen infectiepreventie standaard bestempeld als ‘besmet’. Natuurlijk wordt in een ziekenhuis grondig schoongemaakt, maar alles wat de grond raakt is geïnfecteerd. Dat is in varkensstallen toch net even anders, legt Wermink de beide deskundigen uit.
“Varkens leven op de vloeren en wrijven met hun snuit over de grond en de wand. Daarom is het noodzaak om extra aandacht te schenken aan alle oppervlakken die in contact kunnen komen met de dieren. In HyCare-stallen zijn al die oppervlakken gecoat zodat ze grondig gereinigd en gedesinfecteerd kunnen worden. Mogelijk doen we het op dit vlak nog wel beter dan in een ziekenhuis.”
Talloze protocollen
Bij het bezoek aan het ETZ valt het Wermink verder op dat werkelijk alles in protocollen is vastgelegd. “In een ziekenhuis wordt met veel verschillende mensen gewerkt en iedere handeling moet honderd procent goed gebeuren. In principe moet iedereen, ook zonder ervaring, direct snappen wat en hoe iets gedaan moet worden. Bij de eerste poging moet het direct goed gaan. Een protocol is pas goed geschreven, als dat altijd lukt.”
Ook bemerkt Wermink dat iedere schoonmaakhandeling nauwkeurig is uitgeschreven en is voorzien van beelden.
“In één oogopslag is voor iedereen helder wat per dag, per week en per maand moet gebeuren. Zelfs elk voorraadkastje is voorzien van een overzicht wat je erin aan gaat treffen. Zuster-proof noemen ze dat.”
Wermink geeft aan twee super leerzame dagen te hebben gehad. “Varkenshouders gaan ook profiteren van deze kennisuitwisseling omdat we enkele nieuwe inzichten terug laten komen in de HyCare aanpak. Wel waren we het erover eens dat een HyCare varkensstal bij lange na geen ziekenhuis is. En dat zal het ook nooit worden.”