Belgen introduceren uniek systeem voor keuze eindbeer
De nieuwe digitale tool toont snel en interactief welke de mogelijke eindberen zijn die goed scoren voor parameters die de varkenshouder zelf belangrijk vindt op zijn varkensbedrijf. Kiezen voor een bepaalde genetica is een belangrijke beslissing voor elke varkenshouder. Het heeft invloed op de technische en economische resultaten van het bedrijf.
De vergelijkingstool is ontwikkeld door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en de KU Leuven op aanvraag van varkenshouders. In de zeugenhouderij wordt al veel aandacht besteed aan de keuze van de zeugenlijn, maar over de eindbeerkeuze wordt door de zeugen- en vleesvarkenshouders nog te licht over gedaan. Het kan een varkenshouder tot tien euro extra marge per vleesvarken opleveren, onder meer door verschillen in groei, voederconversie en slachtkwaliteit.
Onafhankelijke testwerking
Het onderzoeksinstituut kreeg omwille van zijn jarenlange expertise in praktijkgericht varkensonderzoek van landbouworganisaties Boerenbond en ABS, de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) en de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch Vlees de opdracht om de onafhankelijke testwerking op poten te zetten. De data worden verzameld op twee gesloten varkensbedrijven met eindberen van drie fokkerijen: Vlaamse Piétrainfokkerij, RA-SE Genetics Maximus en sinds kort ook de Belgian Piétrain van Association Wallonne de l’Elevage.
Smartpig
ILVO verzamelt de data uit de kraamstallen, biggenbatterijen en vleesvarkensstallen van de testbedrijven en de data uit slachthuizen in een database die de naam ‘Smartpig’ kreeg. In de database worden ze automatisch aan de juiste eindbeer gekoppeld. Het gaat onder meer om gegevens over werpdatum, aantal levend geboren biggen, aantal doodgeboren biggen, erfelijke gebreken, aantal gespeende biggen per worp, voederopname, groei, voederconversie en karkasgegevens. Vervolgens wordt een gemiddelde per eindbeer voor alle parameters berekend, rekening houdend met mogelijk bedrijfs-, seizoens- en geslachtseffecten.
Testfase
Hoewel voorlopig enkel de kraamstalgegevens en het vleespercentage van de nakomelingen van de geteste beren getoond worden in de computertool, is het de bedoeling dat weldra ook informatie over voederconversie en dagelijkse groei beschikbaar is. Op dit moment is de tool nog in een soort vergaande testfase, maar er zijn nog te weinig eindberen en vleesvarkens getest om een volledig beeld van alle parameters te geven. De database wordt daarom voortdurend geüpdatet worden met nieuwe data van de testbedrijven en de slachthuizen.
Relevante keuzefactoren
De webtool is interactief opgebouwd zodat varkenshouders zelf kunnen aangeven welke parameters voor hun bedrijf relevant zijn en welke factoren het zwaarst doorwegen in hun keuze. Voor zeugenhouders zijn bijvoorbeeld worpgrootte, vitaliteit en kwaliteit van de biggen belangrijk, terwijl voor vleesvarkensbedrijven vleespercentage en voederconversie een grotere rol spelen. Voor gesloten bedrijven met een strak biggenaanvoerschema is dan weer groeisnelheid en uniformiteit in de groei een cruciale factor. Via het slimme filtersysteem van de website kan een varkenshouder uiteindelijk een ranking creëren van eindberen op maat van zijn bedrijfsspecifieke situatie.