Vers varkensvlees 5 jaar na AVP zeer succesvol Vlaams exportproduct
In vergelijking met 2021 is de uitvoer van varkensproducten in Vlaanderen met 11 procent gestegen. Tegenover 2018 bedraagt de toename 16 procent. De invoer is in dezelfde periode zelfs met 28 procent gestegen, al was de groei in 2022 beperkt (+2,5 procent). Vers varkensvlees liet in 2022 een uitvoer van 622.000 ton optekenen, tegenover een invoer van 90.000 ton. De uitvoer lag in 2021 nog boven de 700.000 ton, dus de groei van de uitvoerwaarde is het gevolg van prijsstijgingen.
Levende dieren
Het saldo is ook positief voor levende dieren (+56 miljoen euro) en vleesbereidingen (+7 miljoen euro). De enige uitzondering is gedroogd en gerookt varkensvlees (-52 miljoen euro). Het verse varkensvlees dat Vlaanderen uitvoert, gaat voor 89 procent naar andere EU-lidstaten. Bijna 60 procent was in 2022 bestemd voor drie markten: Polen (313 miljoen euro), Duitsland (295 miljoen euro) en Nederland (160 miljoen euro). De top tien bestaat voorts uit Italië, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Frankrijk, Bulgarije en Zuid-Korea.
Import
Meer dan de helft van de import van het varkensvlees komt uit Nederland (88 miljoen euro). Duitsland staat op de tweede plaats (33 miljoen euro). Levende dieren worden vanuit Vlaanderen voornamelijk naar Duitsland, gevolgd door Spanje en Nederland geëxporteerd. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn de grootste afnemers van vleesbereidingen. Italië en Duitsland zijn de belangrijkste leveranciers van gedroogd en gerookt vlees.
Netto exporteur
Vlaanderen is en blijft een netto-exporteur van agrarische producten. De invoer bedraagt in 2022 46,4 miljard euro en de uitvoer 53,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedraagt daardoor +7,5 miljard euro. In vergelijking met 2021 is zowel de invoer als de uitvoer met bijna een kwart gestegen. De stijging is het gevolg van de sterke inflatie. Het totale volume van de agrohandel bleef nagenoeg constant. Zuivelproducten zijn in 2022 het belangrijkste product binnen de totale Vlaamse agrohandel. Ze laten de hoogste invoer- en uitvoerwaarde optekenen. Kunstmest staat in 2022 verrassend op de tweede plaats bij de exportproducten en wordt gevolgd door vers vlees en cacaoproducten.
Handelsoverschot
Het grootste handelsoverschot is er voor aardappelbereidingen, gevolgd door vers vlees, cacaoproducten, banketbakkerswerk, bier, bestrijdingsmiddelen en diepvriesgroenten. Vlaanderen, centraal gelegen in het welvarende West-Europa, importeert via zijn havens veel uitheemse producten, zoals bananen en kiwi’s, die deels voor de wederuitvoer bestemd zijn. Een aanzienlijk handelstekort is er bij oliezaden (koolzaad en soja), granen (tarwe, gerst en maïs), oliën, koffie, cacao, wijn, vis en zeevruchten.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Davy Coghe
Bron: Eurostat