Deense varkensstapel binnen één jaar bijna 10 procent kleiner
De krimp van de Deense varkensstapel zet fors door. Volgens het Deens Nationaal Bureau voor de Statistiek liepen op 1 juli 2023 in totaal 11,0 miljoen varkens rond op de Deense boerderijen. Dit zijn er maar liefst 1,17 miljoen varkens (-9,6 procent) minder dan op 1 juli 2022. Een belangrijke oorzaak van deze daling vormen de stoppers. Bij de blijvers signaleert het statistisch bureau in het tweede kwartaal 2023 een stijging van het aantal varkens met 2,6 procent.
Alle categorieën
Volgens het Duitse ISN is bij alle categorieën varkens sprake van een duidelijke daling. De grootste daling is te zien bij de vleesvarkens. Dit aantal daalde binnen één jaar met maar liefst 16,5 procent tot 2,33 miljoen dieren. De afname van biggen tot 20 kg bedroeg 6,0 procent tot 2,35 miljoen dieren. Het aantal varkens met een gewicht van tussen de 20 en 50 kilogram daalde met 8,4 procent tot 5,19 miljoen stuks. De fokzeugen geven een daling te zien van 68.000 dieren (-6,5 procent) tot 1,12 miljoen. Dit is het laagste aantal in tien jaar. Het aantal drachtige zeugen daalde met 4,1 procent tot 704.000 en het aantal niet-drachtige zeugen daalde met 8,3 procent tot 419.000 dieren.
Gevolgen
De sterke inkrimping van de varkensstapel, in combinatie met de export van levende dieren, resulteert in een sterke daling van het aantal geslachte varkens. Een daling die bovendien groter is in vergelijking met andere EU-landen. Het slachtvolume in de periode van januari tot eind juli daalde met circa 20 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2022. In de komende maanden zal het nog steeds dalend aantal varkens hoogstwaarschijnlijk ook leiden tot een nog lagere bezetting van de slachthaken in de Deense slachthuizen. Voor Danish Crown eerder al reden om slachthuizen te sluiten.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: ISN Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands