Landbouwbudget omlaag, totale EU-budget omhoog
Het EU-landbouwbudget, het GLB, gaat erop achteruit. In de huidige periode was er nog bijna 410 miljard euro gereserveerd; voor de komende periode valt dat terug naar 380 miljard euro. „We moeten investeren in meer terreinen waar een gemeenschappelijke aanpak efficiënter is, zoals research, migratie, grenscontroles en defensie”, stelde Günther Oettinger, de Eurocommissaris die gaat over de EU-financiën. De regeringsleiders wilden dat de Commissie op meer terreinen actief is, en dat wil Oettinger bekostigen door enerzijds een hogere bijdrage van die lidstaten te vragen en aan de andere kant te bezuinigen op het landbouwbeleid en het cohesiebeleid. „Deze beleidsterreinen zullen worden gemoderniseerd zodat ze met minder geld even goede resultaten kunnen neerzetten“, meldt de Commissie.
Focus voor de discussie
Het gaat om het zogenaamde Meerjaarlijkse Financieel Framework, het MFF, voor de periode van 2021 tot en met 2027. Daarin komen de Europese Commissie, de regeringsleiders van de lidstaten en het Europees Parlement overeen hoeveel geld de Commissie kan besteden en waaraan. Voor de periode 2014-2020 was het budget vastgesteld op 980 miljard euro; dat wordt in het Commissievoorstel dus met 300 miljard verhoogd.
Het voorstel is niet definitief, maar dient vooral als focus voor de discussie. De komende twee jaar zullen de lidstaten en de Commissie onderhandelen om tot een uiteindelijke overeenkomst te komen.
Wat het verlaagde GLB-budget gaat betekenen voor de landbouw zal later deze maand bekend worden, wanneer landbouwcommissaris Phil Hogan zijn plannen voor een nieuw GLB bekend zal maken.
Nederland ziet niets in plannen
Nederland reageert negatief op het voorstel voor een nieuw EU-budget. Nederland moet meer bijdragen aan de EU, temeer omdat in de voorstellen van de Commissie de korting die ons land krijgt, zou vervallen. De regering ziet dan ook niets in de plannen. „Dit voorstel is niet acceptabel”, reageert minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Tegenover NOS stelt hij dat de Commissie maar moet snijden in het GLB. „Dat zijn prioriteiten van dertig, veertig jaar geleden.”
LTO-voorzitter Mark Calon vindt het standpunt van de regering bekrompen. „Het kabinet moet vooral kijken naar het belang van Europa voor onze eigen economie”, vertelt hij. „En dat gaat verder dan ‘niet meer willen afdragen’, zoals het kabinet nu zegt. De Europese Unie is meer dan een begroting.”