Inkomensverschillen varkensbedrijven lopen op tot 150.000 euro
Dat zegt onderzoeker Izak Vermeij van Wageningen Livestock Research na vragen van Pigbusiness.nl. „Wageningen Economic Research ontvangt al jaren financiële cijfers van tientallen varkenshouders. Uit die cijfers blijkt dat de inkomensverschillen tussen varkensbedrijven oplopen tot 50.000 of 100.000 euro in normale jaren en tot 150.000 euro in jaren met goede prijzen.”
„Technische resultaten hebben een grote invloed, maar ook onderhandelingsvaardigheden spelen een grote rol”, zegt Vermeij. „Een aantal grote zeugenhouders weet hun biggen voor 2 euro meer dan de gemiddelde biggenprijs te verkopen. Dat tikt hard door.”
„Ook zijn er grote vleesvarkenshouders die hun biggen goedkoper inkopen dan gemiddeld en hun vleesvarkens voor 2 tot 3 cent per kilo boven de gemiddelde marktprijs verkopen. Vooral grote zeugen- en vleesvarkenshouders zijn daar sterk in”, benadrukt Vermeij.
Rente en aflossing
De verschillen tussen wat varkenshouders moeten betalen voor rente en aflossing zijn enorm. „Er zijn varkensbedrijven met 80 procent eigen vermogen en bedrijven met slechts 40 procent eigen vermogen. 50.000 euro of 150.000 euro per jaar betalen voor rente en aflossing is nogal een verschil. Over die bedragen praat je al gauw.”
„Gemiddeld genomen hebben varkensbedrijven tussen de 50 en 55 procent eigen vermogen. Vergeleken met andere sectoren is dat laag.” Vermeij wijt dit aan de slechte marktsituatie van de afgelopen jaren. „Tussen 2007 en 2011 verdiende het gemiddelde varkensbedrijf niks en 2015 was ook een dal.”
Dal overbruggen
„In die slechte jaren moet je als varkenshouder proberen het hoofd boven water te houden door breakeven of met een klein plusje of minnetje te draaien. In de goede jaren moet je geld opzij kunnen zetten voor (vervangings)investeringen en om een dal te kunnen overbruggen. Lukt dat niet dan krijg je het als varkenshouder heel erg zwaar en kan dat betekenen dat je je bedrijf moet verkopen. De afgelopen jaren beëindigden veel varkenshouders hun bedrijf, die het financieel niet meer rond konden breien.”
Kijk op de website van Agrimatie van Wageningen Economic Research het gemiddelde inkomen van varkensbedrijven en de spreiding tussen inkomens van varkensbedrijven van de afgelopen jaren en ook de verschillen in eigen vermogen tussen varkensbedrijven.