Naaldloos vaccineren: minder volume, groter effect
Het naaldloos vaccineren staat in Nederland inmiddels goed op de kaart. “Deze nieuwe manier van vaccineren heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen”, aldus Victor Geurts, die al jarenlang als dierenarts bij MSD Animal Health werkt en de ontwikkeling vanaf het prille begin heeft meegemaakt. “Dat de dieren minder stress ervaren en ook minder last van bijwerkingen krijgen, is onlangs weer bevestigd in een dierenwelzijnsonderzoek dat in Duitsland heeft plaatsgevonden. Varkenshouders ervaren dat zelf ook meteen zodra ze met de IDAL gaan werken. We merken wel dat er nog wel eens wordt getwijfeld aan de werking van het kleine volume vaccin dat door middel van een IDAL wordt toegediend. Dat is ook niet zo vreemd, want je zou haast zeggen dat het te mooi is om waar te zijn dat je slechts 0,2 milliliter vaccinatievloeistof nodig hebt. Toch is het zo. Sterker nog: verschillende onderzoeken tonen aan dat naaldloze vaccinaties voor een vergelijkbare en soms zelfs betere immuunrespons zorgen.”
Meeste immuunstimulerende cellen in huid
“Een vaccin moet in contact komen met de zogenaamde dendritische afweercellen die vervolgens het immuunapparaat activeren. Er is geen orgaan dat zoveel van deze afweercellen bevat als de huid. Dankzij de IDAL is het mogelijk om het vaccin in de huid toe te dienen, waardoor het antigeen uit het vaccin dus direct in aanraking komt met die afweercellen en waardoor het afweersysteem wordt geactiveerd”, legt Geurts uit. “Dat verklaart waarom er bij toediening in de huid slechts 0,2 milliliter nodig is.”
Geen naald, geen infectieoverdracht
Is de werking van een vaccin dat via de naald wordt toegediend per definitie minder goed? “Beide methodes zijn effectief, maar naaldloos vaccineren heeft een aantal belangrijke bijkomende voordelen die het effect van een vaccinatie nog verder kunnen vergroten. Zoals het recent uitgevoerde onderzoek ook heeft aangetoond: biggen die door middel van de IDAL zijn gevaccineerd, vertonen nauwelijks verandering in gedrag. IDAL-gevaccineerde biggen blijven aanzienlijk beter in beweging zoeken sneller de uier op. Dit is uiteraard weer gunstig voor het latere speenproces. Een ander groot voordeel van de IDAL is dat je de kans op infectieoverdracht enorm verkleint. Het is immers een naaldloos systeem, dus ziektekiemen kunnen niet via de naald van de ene op de andere big worden overgedragen. Naaldloos vaccineren levert dus ook een grote bijdrage aan de biosecurity van je bedrijf.” Vraag onze biosecurityposter aan voor meer informatie over een goede biosecurity.
Wilt u er zeker van zijn dat u als eerste op de hoogte bent van het nieuws over diergezondheid en welzijn? Log eenmalig in op onze website en krijg toegang tot tal van handige communicatiematerialen! Heeft u nog geen gebruikersnaam? Meldt u zich dan hieronder aan.
Tekst: MSD Animal Health