Column: Gat met Duitse varkensprijs wordt wel heel groot
Vakantie tijd. Even de zinnen verzetten. Even uit de sleur en daarom was ik de tijd vergeten om de column te schrijven. Gelukkig is er een zorgzame hoofdredacteur die vraagt hoe het met je is of eigenlijk vertelt: ‘Willy ben je iets vergeten?’ Ja, dus. Maar hier is mijn column.
De varkensmarkt is echter zeker niet slecht
De verwachting is dat de vleesvarkens een poosje onveranderd zouden blijven en daarom noteerde de Boerenvarkensprijs onveranderd op 2,56 euro. We hadden in de beursprijs vrijdagavond een medestander, maar Vion denkt er toch heel anders over en daalde maandag met 5 centen naar 2,41 euro. Triest. Het aanbod aan varkens is niet heel groot, maar natuurlijk als je er minder gaat slachten, moeten er wat varkens worden doorgeschoven. Dat gebeurt nu ook in geringe mate. De varkensmarkt is echter zeker niet slecht. De verwachting was en zou daarom ook voorlopig even een onveranderde prijs moet zijn.
Duitsland gaf woensdag het goed voorbeeld. De ISN hield afgelopen woensdag de poot straks. Niks dalende varkensprijzen. De min 10 centen van een week eerder was meer dan voldoende. En doordat de ISN mede de prijs bepaalt, zijn de kaarten in Duitsland soms anders dan in Nederland. In ons lans is driemaal verlagen niet genoeg en de vierde keer dalen, moet nog meer zijn dan de vorige. Je zult maar een contract bij Vion hebben en daar aan moeten leveren, terwijl je buurman die wel naar Duitsland kan leveren op elke vracht een paar duizend euro meer ontvangt.
Duitsland deed dus woensdag onveranderd, maar door het verlagen van de varkensprijs in Nederland wordt het gat wel heel erg groot. Natuurlijk was het geen uitgemaakte zaak dat er weer een onveranderd zou staan, maar hierdoor is de varkensmarkt wel heel erg onzeker geworden.
Wie wil er nu dan nog biggen opleggen?
Voor de biggenmarkt is deze prijsontwikkeling natuurlijk funest. Als je nu moet opleggen, dan is het december wanneer je gaat leveren. Wie wil er nu dan nog opleggen? Vaste relaties gaan vaak gewoon door, maar losse koppels gaan op dit moment heel moeilijk. Duitsland hield zijn biggenprijs nog wel op onveranderd. Het andere export land Spanje liet echter de prijs nog wel even fors dalen met 4,50 euro. Voor de Boerenbiggenprijs is dit aanleiding om de notering met 4 euro te verlagen naar 77.50 euro.