Innovatieprijs voor warmteterugwinning via een glaskanaal in het centrale luchtkanaal
De prijs werd toegekend via het Innovatiefonds van ForFarmers en Boerderij. Het fonds stimuleert agrarische ondernemers om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen. Gedurende het jaar kan iedereen innovaties indienen. Twee keer per jaar beoordeelt een onafhankelijke jury de actuele inzendingen. Dit keer zit er ook een baanbrekend idee bij: de warmtewisselaar van glas. Het Innovatiefonds reikte tevens één prestigeprijs en vier aanmoedigingsprijzen uit.
Energieverlies beperken
Voor de bouw van een nieuwe gespeende biggenstal met 1.785 plaatsen zocht Keustermans naar een simpele manier voor terugwinning van warmte uit de afgezogen stallucht. Stallucht is gemiddeld 25 tot 28 graden Celsius en wanneer deze lucht direct naar buiten afgevoerd wordt, gaat veel energie verloren. In de wetenschap dat glas de eigenschap heeft om warmte over te dragen, bedacht Keustermans een manier om afgevoerde warmte te benutten. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op de stookkosten en daarmee op de benodigde energiebronnen.
Innovatieve warmtewisselaar
In het reguliere luchtkanaal van de stal zijn twee glazen kanalen gemaakt. De verse, koude lucht komt via twee dak-kokers in de glazen kanalen. De warme, af te voeren lucht stroomt door het luchtkanaal naar de luchtwasser en wisselt warmte uit met de binnenkomende lucht aan de andere kant van het glas. Gevolg is dat de verse lucht vanzelf opwarmt. De opgewarmde lucht wordt vervolgens door het ventilatieplafond de stallen ingezogen. Door de warmere lucht kan Keustermans wat harder ventileren op minimumniveau en zijn de temperatuurverschillen kleiner. Dit werkt positief op het stalklimaat. Uit de eerste metingen blijkt dat de lucht zo'n 13 tot 15 graden opgewarmd wordt bij een buitentemperatuur van rond het vriespunt. Bij temperaturen boven de 20 graden wordt boven het plafond een extra inlaat geopend, waardoor het glazen kanaal niet langer als inlaat functioneert.
Lage kosten
De jury reageert enthousiast op deze innovatie. Jurylid Robert Bodde: „Vooral de veelzijdigheid van de innovatie is bijzonder. De innovatieve toepassing bevat nieuwe materialen, geen roestvrijstaal zoals bij reguliere warmtewisselaars, en is op een nieuwe wijze toegepast (een extra kanaal in de centrale afzuiging). De warmtewisselaar is tegen lage kosten (in totaal was Keustermans ongeveer 4.000 euro kwijt) breed inzetbaar. Op nagenoeg alle zeugenbedrijven waar afdelingen gespeende biggen en kraamafdelingen gegroepeerd zijn, of gezamenlijk lucht afgezogen wordt, is deze innovatie bruikbaar. Het is waarschijnlijk het meest eenvoudige en goedkope systeem om warmte uit stallucht terug te winnen."
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Bron: Boerderij ForFarmers Innovatiefonds