Stikstof- en fosfaatexcretie varkenshouderij daalt bijna 10 procent
Nederland is met de Europese Commissie overeengekomen dat de excretie beneden de 172,9 miljoen kilogram fosfaat en 504 miljoen kilogram stikstof moet blijven. De totale Nederlandse fosfaatexcretie blijft dus bijna 6 miljoen kilogram onder het plafond. In 2016 lag de productie nog op 177 miljoen kilogram fosfaat, en in 2015 zelfs op 180,1 miljoen kilogram fosfaat. Ten opzichte van 2016 is dit ook een daling van 9,5 procent. De Nederlandse veehouderij is dus goed op weg om ruimschoots binnen de Europese normen te blijven.
Varkens en rundvee lager
De varkenshouderij had in 2016 nog een fosfaatproductie van 39,1 miljoen kilogram. Vorig jaar lag dat getal op 37,1 miljoen kilogram. De stikstofproductie was in 2016 nog 97 miljoen kilogram en een jaar later 95 miljoen kilogram. De prognose voor de fosfaatexcretie van de melkveestapel is becijferd op 83,3 miljoen kilo. Dat is ook beneden het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat. De productie van fosfaat in de pluimveehouderij is min of meer gelijk gebleven.
De excretiecijfers die het CBS heeft berekend liggen iets boven het niveau van de prognose die in de periode tot en met 31 december 2017 werd gemaakt. Dit heeft te maken met de toepassing van nieuwe gegevens over de ruwvoersamenstelling in 2017, de toegenomen melkproductie per koe en het aantal melkkoeien dat in 2017 gemiddeld ook hoger lag dan eind 2017.
Landbouwtelling
Bij het opstellen van de prognoses sluit het CBS zoveel mogelijk aan bij de systematiek die ook wordt gehanteerd voor de reguliere jaarlijkse verantwoording over de fosfaat- en stikstofexcretie van de veestapel aan de Europese Commissie. De omvang van de veestapel waarmee wordt gerekend, is voor rundvee gebaseerd op de actuele aantallen volgens het I&R-systeem. Voor de overige dieren worden de definitieve aantallen van de Landbouwtelling op 1 april 2017 toegepast. Hoewel er in een aantal gevallen nog steeds sprake is van leegstand van stallen als gevolg van de Fipronil-affaire is geen correctie meer toegepast op het aantal leghennen.