Ongediertebestrijders zien link stalbranden en strenge regels rattenbestrijding
Sinds 1 januari 2017 zijn de regels rondom rattenbestrijding aangescherpt. Dat heeft te maken met het risico op doorvergiftiging. De huidige rodenticiden, zoals rattengif officieel heet, stapelen zich op. Als een roofdier of roofvogel één of meer door gif verzwakte muizen of ratten verorbert, kunnen deze zogeheten niet-doeldieren ook ziek worden en doodgaan. Daarom mogen boeren niet meer zomaar doe-het-zelven met rattengif buiten de stal.
Bij de twee stalbranden kwamen in totaal 34.000 kippen om het leven. De Brandweer Midden-Limburg zegt nog niet aan te kunnen geven of ratten met zekerheid de stalbrand in Heythuysen en Ospel hebben veroorzaakt.
Oude stallen zijn kwetsbaar
„Het probleem met ratten zou een stuk kleiner zijn als we ze preventief mogen bestrijden", zegt Berry van Bergen van X-it Ongediertebestrijding uit Horst tegen 1Limburg. „Maar wij mogen pas iets tegen ratten doen als we aan kunnen tonen dat zij het probleem veroorzaken. Veel stallen zijn oud en dan is het lastig om de ratten buiten de deur te houden. Wanneer de stallen worden gebruikt in combinatie met een uitloop naar buiten wordt het probleem nog groter. Dan houd je ook ratten en muizen minder goed buiten de deur."
Ratten willen knagen
Ratten moeten knagen, want hun tanden groeien altijd door. En de tanden van een rat zijn harder dan ijzer; zelfs daar kunnen ze doorheen knagen. Vaak zijn de elektrische kabels met visolie behandeld om deze soepel te houden, maar juist dat ruiken de ratten en kunnen dan gaan knagen. In hoeverre knaagdieren verantwoordelijk zijn voor branden, is volgens schadedeskundigen echter onmogelijk te achterhalen. Door de knagerij van elektrische onderdelen zorgen ze wel voor een aanmerkelijk groter risico op stalbranden. Goede bestrijding en stalmaatregelen zijn dus essentieel. Voor zes- à zevenhonderd euro per jaar kan een veehouder de plaagdierbestrijding uitbesteden aan een professional.
Toename aantal ratten
De rattenoverlast lijkt ook toe te nemen. Het RIVM signaleert sinds 2014 een fikse stijging van het aantal humane besmettingsgevallen met de ziekte van Weil (leptospirose), die door de urine en poep van besmette ratten wordt verspreid. Voorheen waren er jaarlijks gemiddeld zo’n dertig patiënten. Vanaf 2015 is dat aantal opgelopen tot zo’n negentig patiënten per jaar. In het zuiden van Nederland rukt bovendien de zwarte rat op.