Energie opwekken met de wroetreflex van varkens
Het is een originele gedachte die de moeite waard is om verder uit te werken. De jury en het publiek beloonden daarom Fleur Bartels met de prijs Het Beste Idee van Varkensland. Naast een fraaie sculptuur van een big ontving de winnares ook een voucher voor een sessie met deskundigen om het idee en de haalbaarheid verder te onderzoeken. De prijswinares is projectleider veehouderij bij LTO Noord. Haar gedachte ‘haal meer energie uit je dieren’ is gebaseerd op het wroetgedrag van varkens in combinatie met alternatieve energiebronnen. In haar pitch liet ze zien dat varkens spelenderwijs een wiel in beweging kunnen zetten. „Daarmee kan vervolgens stroom worden opgewekt”, aldus Bartels: „Om het dier gemotiveerd te houden kun je het daarvoor belonen. Naast de energie is het ook een verrijking voor het dier en draagt het bij aan het welzijn.” Fleur Bartels ziet een link met meerdere maatschappelijke kwesties: dierenwelzijn, groene energie en het imago van de varkenshouderij.
Verder onderzoek
De jury, onder leiding van Caroline van der Plas van Team Agro, zag veel in de combinatie van natuurlijk gedrag en dierenwelzijn. „Een goed verhaal”, aldus het panel, „met maatschappelijke en innovatieve aspecten.” De haalbaarheid moet wel verder onderzocht worden met ook een kosten-bate-analyse. De overige vier pitches werden gedaan door dierenarts Wikke Kuller met de Overlegcoëfficiënt, Sidney Richards van Agos met zijn idee voor ketentransparantie door blockchaintechnologie, Wageningen-student Pieter Bos met zijn duurzame krachtvoeropslag en Rainier van Gelderen van Innexol met zijn initiatief Farmsupport.
Het Beste Idee van Varkensland van vorig jaar, De beslisondersteuner van Anette van der Aa, heeft inmiddels een verdere uitwerking gekregen. Het idee is wetenschappelijk, diergeneeskundig en praktisch getoetst en geëvolueerd tot een bruikbaar hulpmiddel op varkensbedrijven.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Cooperatieve Varkensartsen