Vaccinatie tegen speendiarree nu ook mogelijk via voer/drinkbakjes in de kraamstal.
Nederland heeft hierop de handelsvergunning voor het diergeneesmiddel Gutal (het enige diergeneesmiddel dat zinkoxide bevat) doorgehaald per 15 november 2017, zoals gepubliceerd in de Staatscourant, waardoor het na uitputting van de voorraad niet meer beschikbaar zal zijn in Nederland.
Naast zinkoxide was eerder ook het gebruik van colistine vrij populair als het gaat om het bestrijden van speendiarree. Echter is colistine in het formularium voor dierenartsen in Nederland een tweede keus middel. Dit betekent dat de aanbeveling is om colistine enkel toe te passen na de uitvoering van diagnostiek om het oorzakelijke agens aan te tonen en dat bij voorkeur ook een gevoeligheidstest wordt uitgevoerd.
Gelukkig is er een nieuwe duurzame oplossing; orale vaccinatie van biggen tegen speendiarree. Hoe het vaccin het best wordt toegediend is afhankelijk van het tijdstip van enten en de specifieke bedrijfsomstandigheden. Hoewel vaccinatie via drenching (= toediening met behulp van een spuit rechtstreeks in de bek) voor de varkenshouder het ‘zekere gevoel’ geeft dat alle biggen goed gevaccineerd zijn, blijkt de extra arbeid op lange termijn geen houdbare situatie. Vaccinatie via de voer/drinkbakjes in de kraamstal is doorgaans de beste optie. “Het kan eigenlijk in alles wat de biggen op die leeftijd goed en snel opnemen.”, weet dierenarts J. Vandenbruaene uit eigen ervaring te vertellen.
Door het vaccin eerst toe te voegen aan een smakelijke electrolytenoplossing ontstaat een hoge acceptatie bij de biggen. Cruciaal bij deze toediening van het vaccin via voer/drinkbakjes is dat de biggen de vaccinoplossing binnen een bepaalde tijd na aanmaak opnemen, dit om het maximum aan levende kiemen uit de entstof in de big te krijgen.
Orale vaccinatie via voer/drinkbakjes is een snelle en flexibele entmogelijkheid tegen speendiarree bij biggen in de kraamstal. Vergelijkende proeven tussen biggen gevaccineerd middels drenching en via waterbakjes tonen geen verschillen aan in klinische resultaten (diarreescore, sterfte door speendiarree etc.). Dankzij vaccinatie via waterbakjes is het vaccin op de meeste bedrijven die problemen hebben met speendiarree met een groot arbeidsgemak inzetbaar om niet alleen klinische, maar vooral ook economische schade te voorkomen.
Gerelateerde artikels:
Speendiarree: mestscore als hulpmiddel voor evaluatie problematiek
Speendiarree: diagnostiek en interpretatie
Tekst: Dr. Lic. VANGROENWEGHE Frédéric, DVM, MSc, PhD, Dipl. ECPHM Sr. Technical Consultant Swine Benelux – Elanco Animal Health