Volle mestputten vormen nieuw probleem in de varkenshouderij
De afzet is moeilijk om verschillende redenen. Zo was het voorjaar erg nat. Akkerbouwers konden pas laat het land op en toen werd er direct gezaaid en gepoot. Er was geen kans om te bemesten met drijfmest. De bemestingsruimte hebben akkerbouwers opgevuld met kunstmest. Daarnaast is er een groot aanbod van rundveemest op de markt en dat bemoeilijkt de afzet van varkensdrijfmest. De afzet van digestaat naar Duitsland is door strengere regelgeving aldaar ook veel minder dan eerdere jaren. Verder is door aangescherpte handhaving minder mest geplaatst en is volgens de POV de verwerkingscapaciteit verminderd.
Bespreking
De POV praat met LTO en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over oplossingsrichtingen. Er zijn een aantal mogelijke oplossingen benoemd, waarvan op dit moment de kansrijkheid en haalbaarheid worden onderzocht.
Oplossingsrichting
Eerder zei Johan Temmink in een artikel over mestverwerking in Pig Business: „Mestverwerking is teveel fosfaat gedreven. We moeten niet blijven aanmodderen zoals we nu doen. Als we het mestprobleem willen oplossen, moeten we alle vleesvarkensmest gaan verwerken.” Temmink is specialist mest en mineralen bij ForFarmers. Hij ziet als oplossingsrichting ‘het onder regie uit de markt halen van de vleesvarkensmest en de verwerking daarvan’.
Groene kunstmest
Temmink wijst er in het artikel in Pig Business ook op dat de mineralengehaltes in de rundveemest beter aansluiten op de mineralenbehoefte van akkerbouwgewassen. Verder concludeert hij op basis van uitgebreid rekenwerk dat 25 tot 30 procent van de stikstofbehoefte uit kunstmest bij melkveehouders vervangen kan worden door stikstof uit dierlijke mest in de vorm van groene kunstmest, zoals in het project Kunstmestvrije Achterhoek: „Maar daar is wel draagvlak voor nodig. De afzet en verwerkingskosten verlagen vergt een landelijke aanpak, wil de Nederlandse varkenshouderij zich binnen de EU zich niet uit de markt prijzen.”