‘Hygiënespecialist wordt belangrijkste erfbetreder’
Dat stelde Mart Smolders tijdens de sectorbijeenkomst varkens van Vee&Logistiek Nederland op 15 mei jl. in Oirschot. Circa dertig handelaren kregen daar actualiteiten en kennis over ontwikkelingen en innovaties in de varkenshouderij aangereikt. Smolders ging tijdens zijn presentatie in op het belang van een geborgde integrale hygiëne voor de gezondheid en prestaties van varkens. De basis van de gezondheidspiramide op bedrijven met vee is volgens hem hygiëne.
„HyCare gaat over verantwoord hygiënisch gedrag van de mens, over porievrije vloeren en wanden, een optimale reinigbaarheid, schoon drinkwater en gedegen ongediertebestrijding. Allemaal acties gericht op het voorkomen van ziektes en het verlagen van de infectiedruk”, aldus Smolders. „Daar bovenop komen achtereenvolgens verzorging, vaccinatie en als laatste blokje het behandelen van dieren met antibiotica. Hoe steviger het fundament onder een bedrijf is, hoe robuuster de dieren zijn.”
Aanstekelijk
De resultaten van de HyCare-aanpak bij vleesvarkens en biggen op het HyCare-proefbedrijf de Raamloop en diverse praktijklocaties, leveren eenduidig bewijs. Het antibioticagebruik daalt met meer dan 90 procent. Voer wordt volgens Smolders 5 procent efficiënter omgezet in vlees. Daarbij groeien de varkens gemiddeld 12 procent. Ook vallen er minder dieren uit en verbetert de slachtkwaliteit van de varkens. Steeds meer varkensbedrijven in binnen- en buitenland gaan met HyCare aan de slag”, benadrukt hij. Dit jaar hoopt MS Schippers door te groeien naar circa 200 bedrijven en varkensproductieketens in Nederland en Duitsland. Ze verwachten over vijf jaar een verzevenvoudiging van operationele bedrijven en ook dat HyCare in België flinke voet aan de grond heeft gekregen.
Investeringsprogramma
MS Schippers investeert momenteel in kennisontwikkeling en advieskracht. „Hoe meer we weten over de positieve effecten van HyCare op een gezonde en rendabele productie van varkensvlees, hoe overtuigender we de aanpak in de markt kunnen zetten”, stelt Mart Smolders. „Bovendien is training en coaching nodig om de aanpak en het hygiënische gedrag ook consequent uit te voeren en vol te houden. Ik voorspel dat de hygiënespecialist op termijn de belangrijkste adviseur van de Europese veehouder zal worden.”
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: MS Schippers