Column: Varkensprijs gaat nog verder omlaag
Ook de komende week gaat de varkensprijs nog verder naar beneden, gewoon omdat het kan. Slachterijen hebben de mogelijkheid nu de vakanties nog niet voorbij zijn om de varkensprijs nog verder te laten dalen en daar maken ze gebruik van. Voor de komende week gaan de slachterij noteringen net als afgelopen week nog weer met 5 centen naar beneden.
Slachterijen zijn nu de baas en bepalen wat er gaat gebeuren
Afgelopen maandag liet Vion al wel blijken met de min 5 centen notering dat ze varkensprijs nog verder wilden laten dalen. Ditmaal kon Duitsland dan ook weinig anders dan meegaan in de daling, omdat daar de druk van de grotere slachterijen te groot werd. Dat de daling min 10 centen werd, was wel behoorlijk fors en daar hadden dus maar weinigen op gerekend. De onderliggende notering was dan wel min 10 tot 0 centen, maar dat dit niet terzake. Slachterijen zijn nu de baas en bepalen wat er gaat gebeuren.
In Nederland deed maandag Vion dus min 5 centen en de andere slachterijen volgden braaf met eenzelfde daling maar dan exclusief de btw. Hiermee kwam de totale daling uit op 17 centen en Duitsland had nu dus twee maal min 10 centen genoteerd en er ligt een nieuwe daling volgende week in het verschiet van nogmaals 5 centen.
Het is een rekensom. De Boerenvarkensprijs kan niet anders dan mee naar beneden en deed dit met 7 centen naar 2,49 euro, maar vrijdagavond vond de beurs het nodig om net als Duitsland te verlagen ook met 10 centen. De beursprijs is nu dus gedaald met 20 centen exclusief btw en de slachterijen zullen dus volgen.
Hoe nu verder? Er worden wat varkens doorgeschoven, maar ze worden uitbetaald voor de prijs van vorige week. Je hoeft daarover weinig te onderhandelen. Aan het aanbod kan het niet liggen. De laatste vier weken zijn er elke week in Nederland gemiddeld 33.000 varkens minder geslacht dan in dezelfde vier weken van vorig jaar. Daar mag wel worden bij vermeld dat er wekelijks 10.000 varkens meer naar Duitsland gaan dan in 2022. Dus het aanbod is 23.000 varkens minder ofwel een slordige 7 procent.
In Duitsland ligt het aanbod ook lager, rond de 30.000 varkens en als de Nederlandse varkens er niet waren zou dit aantal rond de 40.000 varkens liggen. Wat de invloed van de extra Deense varkens is die in Duitsland zijn geslacht, is mij niet bekend, maar dit zijn vermoedelijk nog meer dan de 10.000 varkens uit Nederland. Daarmee zeggend, het aantal Duitse varkens ligt nu al tussen de 650.000 en 675.000 stuks. Twee jaar geleden was dit nog rond de 825.000 varkens.
Je zou dus kunnen stellen dat het dalen van varkensprijs na deze week wel eens voorbij zou kunnen zijn
Het aanbod is dus krap, zowel in Duitsland als ook in Nederland. Dat zal over een aantal weken wanneer de vakanties voorbij zijn zeker van invloed zijn op de varkensprijs. Je zou dus kunnen stellen dat het dalen van varkensprijs na deze week wel eens voorbij zou kunnen zijn. Dat we een nieuwe periode ingaan en het dan weer duidelijk gaat worden wie er dan aan de touwtjes kan en mag trekken, en welke kant de prijzen zich dan zullen bewegen.
In België gaat de prijs gewoon met Duitsland mee naar beneden en komt met deze week met min 9 centen op min 17 centen totaal in de afgelopen twee weken. In Denemarken gaat de varkensprijs de komende week voor de eerste keer naar beneden en wel met 4 centen. Frankrijk doet min 6 centen en komt daarmee op een totale daling van 19 centen.
Spanje verlaagt deze week de prijs met 3 centen en komt op een daling van 6,5 centen en Italië, daar kennen ze nog geen verlaging. Sterker nog, daar is in de laatste drie weken nog 5 centen bij de prijs opgekomen. Conclusie, Nederland voorop en Duitsland met België volgend hebben de prijs laten vallen. De Europese prijs is echter redelijk blijven staan. Wat betreft China, de hoogte van de varkensprijs was lange tijd weinig interessant voor Nederland, maar is de laatste week toch met 20 centen naar boven gegaan naar 2,20 euro levend gewicht.
De biggenprijs daalt hard ondanks beperkt aanbod
Als de prijs van de vleesvarkens zwaar onder druk wordt gezet dan daalt de biggenprijs ook snel en niet alleen snel maar ook hard. Duitsland doet er maar liefst - € 8 af van de biggenprijs en komt daarmee op 80 euro. Spanje heeft zijn import met 10.000 biggen per week terug gebracht en wil er niet meer voor betalen dan 63,50 euro, een daling van 5 euro ten opzichte van vorige week. Het aanbod aan biggen in Nederland is helemaal niet zo heel groot, maar de koppels die via de vrije markt weg moeten, vinden nauwelijks een koper en de handelaar die ze heeft zoekt er zelf vaak een plekje in een huurstal voor. De Boerenbiggenprijs laat zijn prijs dalen met 3 euro naar 74,50 euro.
Wat gaat er verder met de biggenprijs gebeuren? De komende maand zal zeker nog lastig zijn, maar als de vleesvarkensprijs na volgende week blijft staan, dan zou het voor de biggenprijs ook snel een keer beter worden. Er zijn niet veel biggen over en dan hoeft er maar weinig te gebeuren om de prijs weer in de ander richting te laten bewegen. Dit zal nog versneld worden als Spanje weer extra biggen gaat kopen.