Nederlandse varkensbedrijven scoren slecht op reinigen en ontsmetten
De werkgroep wees per bio-security onderdeel punten toe. Deelnemende bedrijven konden in totaal 100 punten scoren, waarvan de Nederlandse varkensbedrijven er gemiddeld 68 haalden. De Deense bedrijven voeren de lijst aan met gemiddeld 75,1 punten. Omdat een goede hygiëne onmisbaar is voor een stabiele diergezondheid, vijf praktische tips voor het reinigen en ontsmetten van de stal voor u op een rij:
1. Een visueel schone stal is de basis
‘‘Zorg dat de stal altijd visueel schoon is na het reinigen, dat is de basis’’, stelt DGZ-varkensdierenarts Tamara Vandersmissen. Simpele dingen zoals de onderkant van de zeugenbox-stangen worden vaak onbewust overgeslagen. ‘Kritisch blijven’ zijn de sleutelwoorden.
2. Vergeet lastig bereikbare onderdelen niet
Lastig bereikbare stukken zijn vaak de ‘quick-wins’ in een reinigings- en ontsmettingsprotocol. Vandersmissen: ‘‘Denk bijvoorbeeld aan de voerbakken. Vaak blijft daar vuil of water in staan. Alleen ontsmetten is echt niet voldoende. Een tip die ik varkenshouders dan vaak geef: maak de bakken eerst schoon met een stofzuiger. Dat is net zo veel of zelfs minder werk en levert uiteindelijk een beter resultaat op.’’
3. Gebruik reinigingsproducten correct
‘‘We zien vaak dat het goed doseren en het gebruiken van de juiste middelen een aandachtspunt is in de stal’’, aldus Vandersmissen. Haar advies is dan ook netjes te werken volgens het voorschrift, niet verdunnen en geen stappen over te slaan.
4. Meten met afdrukplaatjes is weten
‘‘Het nemen van afdrukplaatjes in de stal is een hulpmiddel om het effect van een reinigings- en ontsmettingsprotocol tastbaar te maken’’, stelt varkensdierenarts Vandersmissen. Samen met collega-dierenartsen en varkenshouders deed ze de nodige ervaring op met staalnames in varkensstallen. ‘‘De uitslag verschilt soms op één bedrijf al per compartiment of medewerker. De afdrukplaatjes laten zien waar het goed en waar het minder goed gaat.’’
5. Verklein risicofactoren zoveel mogelijk
Hygiëne is onderdeel van uw totale bedrijfsmanagement en één van de belangrijkste risicofactoren bij luchtweginfecties. Met de PigScan Rekentool brengt u eenvoudig in beeld waar op uw bedrijf knelpunten zitten. Aan de hand van een uitgebreide online vragenlijst komen er totaalscores en aandachtspunten uit die de basis kunnen vormen voor het optimaliseren van uw bedrijfsmanagement. Overleg met uw dierenarts hoe u op korte termijn de meeste vooruitgang kunt boeken.
Tekst: Zoetis