Silo’s inspecteren met Mark Oudshoorn
Vangnet
09:00 uur. De laagstaande zon schijnt in zijn gezicht. Inspecteur Mark Oudshoorn van onafhankelijk en KIWA-gecertificeerd keuringsbedrijf Sireno rijdt zijn donkerblauwe bus tot bij de silo achter de stallen en raakt een prikkeldraadje. Het is waterkoud in Overijssel nu de wind uit het oosten waait. Oudshoorn trekt zijn handschoenen aan en vouwt de ladder uit. Meteen constateert de controleur dat er in elk geval één zaak niet in orde is. „De takken staan te dichtbij de silo en ik denk dat ze bovenop over het dak schuren.”
Zijn vermoeden blijkt juist. „De bomen slepen over het dak en dat komt de houdbaarheid ervan niet ten goede. Het folie ziet er evenwel nog goed uit, die kan ik voor vijf jaar goedkeuren.” Elke vijf meter zet de controleur opnieuw de trap tegen de silo en klautert naar boven. Onder de vrijdragende spankap verhindert het schuim op de mest een goed zicht op de middenpaal. De roestvrijstalen spanners zien er volgens de controleur goed uit.
Melkveehouder Johan Lenferink heeft net de melkstellen weer ontdooid. „Alles was bevroren”, zegt hij terwijl hij met zijn vrouw de warme keuken in Harbrinkhoek bij Maria Parochie opzoekt. Ook controleur Mark Oudshoorn spoedt zich naar binnen.
Zeugenmest
11:00 uur. Van de bevindingen bij de silo maakt Oudshoorn een digitaal rapport. Hij merkt op dat een verplicht vangnet ontbreekt. Hij zegt dat hij niets afkeurt, maar geeft de ondernemer tot 1 april de tijd om de bomen te snoeien en een vangnet te installeren. De controleur en zijn klant vragen zich boven dampende thee en koffie af hoe het komt dat de schuimlaag de laatste jaren vele malen groter is dan vroeger. Zou de maïs meer gisten? In de vrieskou overhandigt de controleur Lenferink een vangnet en legt hem uit hoe het te bevestigen. De benodigde kit stuurt hij binnenkort op.
Met behulp van zijn navigatiesysteem bereikt de inspecteur drie kwartier later het dorp Rossum. De silo staat achter de stal. Het duurt even voordat ook de varkenshouder de kou trotseert. In de silo zit 350 kuub zeugenmest. De eigenaar gebruikt het voor zijn eigen land en mede daarom vindt hij het een goed idee dat de controleur hem vertelt dat hij nog een slotje op de afsluiter moet maken.
Bovenop de niet afgedekte silo bevindt zich een dikke laag ijs. Voor de mestsilo ontbreken de paaltjes, die zijn onderdeel van de aanrijdbeveiliging.
Rapport
12:30 uur. De eigenaar hoort Oudshoorn zeggen dat de haakjes aan de elastieken van het binnenkleed roesten en dat daardoor ook de constructie van wapeningsnetten wordt aangetast. Die moeten dus worden vervangen door roestvrijstalen exemplaren en de roestplekken op de constructie moeten worden behandeld.
„En ik schrijf op dat de silo tijdens de inspectie niet was afgedekt. Dat is sinds kort een verplicht zinnetje. Ik heb namelijk opdracht gekregen alleen de silo en niet de afdekking te keuren, maar alle keuringsbedrijven zijn sinds 1 januari verplicht te noteren dat een silo niet is afgedekt als dat vanwege het bouwjaar wel verplicht is. Vervolgens is het aan de gemeente of hier wel of geen actie op wordt ondernomen.” Oudshoorn start de computer op.
Intussen krijgt de controleur een seintje dat een buurman ook graag in aanmerking komt voor de controle. Oudshoorn belt de man en zegt hem dat hij er over een half uur is. Dat komt de varkenshouder aan tafel goed uit. „Dat scheelt mooi in de reiskosten!” Oudshoorn vertelt de varkenshouder netjes dat het zo niet werkt; de keuringskosten inclusief kilometers zijn voor iedereen hetzelfde.
Drijfkleed
14:30 uur. Even later wacht de bewuste buurman de controleur al op. Hij heeft zich bedacht. Oudshoorn samenvattend: „Het heeft te maken met de kosten. Die zijn, voor de tijd dat we bij de klant op het erf zijn, inderdaad vrij hoog, maar dat heeft te maken met de kosten die wij moeten maken voor ons KIWA-certificaat. En zonder certificering heeft de boer niets aan een keuring.”
De AB-silo met drijfkleed hoeft dus niet te worden gecheckt. Dat is jammer want een dergelijke silo met staalkabels is volgens de controleur zeldzaam. De kabels onder de grond zijn trouwens niet te controleren, deelt Oudshoorn mee.
Later bekijkt Oudshoorn een mestbassin. De inspecteur vindt muizenholletjes die de dijk verzwakken. Op twee plekken zit een gaatje in het bovenkleed. Hij maakt het rapport op. Als de eigenaar belooft muizengif te zetten en het gaas om het bassin te verhogen, is het in orde. De ondernemer moet zelf even melden aan Sireno dat hij die twee dingen heeft geregeld. „Dat is voor mijn archief, zodat de gemeente kan zien dat het okay is.” Hij overhandigt de boer een usb-stick met het rapport voor als het KIWA een steekproef komt doen.
Naam: Mark Oudshoorn
Functie: Mestsilo-inspecteur
Werkgever: Sireno
Datum: 1 februari 2012