Duits-Schotse studie ontdekt cruciaal gen van AVP vermenigvuldiging
Al enkele jaren verspreidt AVP zich over Europa en andere delen van de wereld. Het is dus een virus dat wereldwijd voorkomt. Behalve sinds kort in Vietnam zijn er tot nu geen internationaal goedgekeurde vaccins of behandelingsmogelijkheden tegen voor varkens en wilde zwijnen dodelijk en zeer besmettelijk virus. Op basis van deze achtergrond is, onder leiding van het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) en het Roslin Institute van de Universiteit van Edinburgh, een onderzoek gestart om te ontdekken welke genen ervoor zorgen dat het AVP-virus zich in varkens kan dupliceren.
Cruciaal gen
Deze week laat het FLI weten dat er een cruciaal gen is gevonden dat verantwoordelijk is voor een AVP-infectie. Volgens het FLI betreft het een gen uit het immuunsysteem van het varken. Het onderzoek, dat inmiddels is gepubliceerd in Scientific Reports, biedt belangrijke nieuwe inzichten in de ontwikkeling van het AVP-virus. Deze kunnen als basis dienen voor toekomstige onderzoeken. In het bijzonder biedt het gevonden gen een basis voor de ontwikkeling van een effectieve bestrijdingstherapie tegen AVP-infecties en mogelijk ook de fok van AVP-resistente varkensrassen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: ISN Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands