73 procent minder methaanemissie bij mestvergisting met dagontmesting
Welke invloed heeft een mono-mestvergister op de emissies van methaan en stikstof? Die vraag stond centraal in een onderzoek die de Wageningen University & Research (WUR) uitvoerde op het bedrijf van varkenshouder Tijs (Biogas Hoge Hexel). In deze vergister vergist Tijs 15.000 ton vleesvarkensmest. Varkenshouder Willy Tijs in het Overijsselse Hoge Hexel is een van de eerste veehouders die met de productie van groen gas begon. Tijs bouwde samen met energieadviesbureau CCS een installatie voor monomestvergisting en een installatie om biogas naar groen gas op te waarderen met een capaciteit van 20.000 kubieke meter mest per jaar. De totale investering was 1,5 miljoen euro.
Eerder had WUR berekend dat het toepassen van vergisting en mestscheiding zou resulteren in een afname van de methaanemissie met circa 52 procent. Deze afname komt vooral op het conto van het sneller verwijderen van de mest uit de stal om deze daarna te vergisten.
Mestputten
Met het oog op een verdere vermindering van de methaanemissie is het essentieel dat varkenshouders hun mestputten zo volledig mogelijk leeg te maken. Door de mestkelders vaker te legen kan een extra verbetering van de methaanemissie worden gerealiseerd. Op deze wijze blijft de mest minder lang in de stal, waardoor minder organische stof wordt afgebroken en dus minder methaan vrijkomt.
Stalaanpassingen
Om een snelle en volledige afvoer van mest te realiseren, zijn stal-aanpassingen nodig. Momenteel blijft de mest gemiddeld zo’n 40 dagen in de stal. Door nu voortdurend verse mest te vergisten, kan de methaanemissie zelfs dalen met 73 procent. Volgens de WUR-onderzoekers vormt de nieuwe stal van varkenshouder Tijs, hiervan een goed voorbeeld. Hij voorziet zijn stal van een dagontmestingssysteem. Dit stelt hem in staat om deze verbeterde emissiedoelen te behalen.
Reductie stikstofemissie
Een vermindering van de stikstofemissie vormt een ander vraagstuk. Volgens de WUR resulteert vergisting niet tot een vermindering van stikstofuitstoot. Integendeel, deze kan zelfs met 5 procent toenemen. Deze toename wordt vooral veroorzaakt doordat bij het verspreiden van de dikke fractie op de akkers veel emissie ontstaat. Maar liefst 46 procent van de Totale Ammoniakaal Stikstof (TAN) verdampt in de omgeving. Bij het injecteren van de dunne fractie is dit slechts 2 procent. Omdat varkenshouder Tijs de dikke fractie afzet in het buitenland, vindt de stikstofemissie daar plaats. Per saldo is in Nederland sprake van een verminderde stikstofemissie. Dat stelt René Cornelissen van CCS Energie-Advies.
Meer biogas
Bij dagontmesting is wel een reductie van de stikstofemissie van maar liefst 25 procent mogelijk. Verder stijgt bij dagontmesting de opbrengst van biogas van 32,5 m³ per ton vleesvarkensmest naar maar liefst 39,0 m³ biogas per ton mest. Per saldo betekent dit een toename van de gasopbrengst met ruim 26 procent. Volgens WUR een prachtig voorbeeld van hoe economie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: CCS Energie-advies