Column: Weer vaste grond onder de varkensprijs
De varkensprijs heeft met de onveranderde notering in Duitsland afgelopen woensdag weer wat vaste grond onder zich gekregen en deze onveranderd zal de komende week door de Nederlandse slachterijen worden gevolgd.
Als je Nederlandse handelaren vraagt hoe de export loopt zeggen ze: ‘We kunnen de varkens vlot kwijt’
Het aanbod aan varkens loopt wel wat op, maar is zeker niet groot. Wat echter belangrijker is voor de varkensprijs is dat de vakanties ten einde lopen en dus de verwerkende industrie weer varkens vraagt. Hiermee komt er dus een bodem in de varkensprijs die in vijf weken tijd toch in Nederland met ruim 20 centen is gedaald.
Zoals gezegd, het aanbod loopt wel op. 9000 varkens meer dan de week ervoor, maar altijd nog 13.000 minder dan in 2022. Er moet ook gezegd worden dat er 10.000 varkens per week naar Duitsland gaan. Het totale aanbod ligt daarmee ongeveer gelijk aan vorig jaar.
Duitsland vraagt om varkens. Duitsland heeft twee keer de prijs met 10 centen verlaagd en komt hiermee op 2,30 euro en daar is ook de hoogte van de Teleporc-prijs. Op deze veiling worden wel varkens aangeboden, maar tekens wordt maar één partij verkocht. Hier is de vraag naar varken nog niet zo groot. Als je echter de Nederlandse handelaren vraagt hoe de export loopt zeggen ze: ‘We kunnen de varkens vlot kwijt’. Dit zal te maken hebben met het einde van de vakanties daar.
Het aanbod inclusief de NL-varkens lag in Duitsland boven de 708.000 dieren. Dit is toch ruim 35.000 varkens per week meer dan de afgelopen maand. De indruk is evenwel dat ook hier het aanbod wat terug gaat lopen. Trouwens, de Nederlandse handelaren hebben het hier ook over. De komende weken zijn er toch wat minder vleesvarkens, zo is de indruk. Dit alles bij elkaar maakt het mogelijk om de daling van varkensprijs een halt toe te roepen en kan dus ook de Boerenvarkensprijs een onveranderd noteren op 2,49 euro.
In België is de varkensprijs ook onveranderd, Denemarken doet nog min 3 centen en Frankrijk noteert een daling van de varkensprijs met 6 centen en komt hiermee in totaal op 18 centen. In Spanje is een daling van de prijs met 2,8 cent te zien en Italië weet zijn varkensprijs nog steeds op een onveranderd te houden.
Wat gaat er de komende maand met de varkensprijs gebeuren? Dit is nog lastig te zeggen na de stevige daling van de afgelopen weken. We houden het er nu op dat we voorlopig een onveranderd kunnen vasthouden. Slachterijen willen vaak nog verder dalen, maar dit lijkt even niet mogelijk.
Het verschil met de Duitse biggennotering en de Spaanse prijs is enorm groot
De biggenmarkt heeft ook zwaar te lijden gehad onder de dalende varkensprijs en snakt natuurlijk naar een pas op de plaats. Vleesvarkenshouders zagen hun rendement hard dalen en dat werd enigszins gecompenseerd door de snel dalende biggenprijs. Beide partijen hebben het geld nog steeds hard nodig; vooral als je ook nog even een paar jaren terugkijkt. Maar helaas hier wordt vaak niet naar gekeken. De export van biggen bepaald meestal wat er met de prijs van de biggen gaat gebeuren. Spanje laat zijn prijs van de biggen wederom hardvallen met 5 euro. Duitsland houdt de onveranderde varkensprijs ook zijn biggennotering op onveranderd op 80 euro en het verschil met de notering van Spanje is enorm groot, namelijk 23 euro.
De aantallen biggen, die naar deze twee landen gaat, lopen ook terug. Blijkbaar is een lagere biggenprijs voor landen als Roemenië en Kroatië een mogelijkheid om nu wel extra Nederlandse biggen te kopen en daardoor loopt het totaal geëxporteerde aantal biggen ook nog maar weinig terug. De Boerenbiggenprijs verlaagt nog wel zijn notering, dit keer met 2,50 euro naar 72 euro. De komende week zullen andere noteringen hun daling van de biggenprijs ook wel afvlakken zodat we over een aantal weken ook een stabiele biggenprijs gaan zien.
Reageren op de daling van de varkensvleesproductie in de EU
Het aantal varkens loopt niet alleen in Nederland, Duitsland en Denemarken terug, maar de hele EU heeft er in meer of mindere mate mee te maken. Voor dit jaar wordt een daling van ruim 5 procent verwacht in de gehele EU. De consumptie wil men ook graag wat terug laten lopen, maar die gaat zeker niet in die mate mee, zodat we over niet al te lange tijd als EU weer een netto-importeur gaan worden.
Dit heeft natuurlijk een positieve invloed op de varkensprijs en vooral als we supermarkten kunnen dwingen om de eisen gesteld aan West-Europese varkens te laten gelden voor import van buiten de EU. Dit is natuurlijk geen gemakkelijke opgave, maar je kunt ook een supermarkt voor de keuze zetten: of alleen EU-vlees of je moet je maar redden met importvlees. Het is slechts een idee om alvast wat voor te sorteren.