Inspectie beveiliging moet brand voorkomen
Verdeelinrichting
08:00 uur. Karlo Rosing groet zijn hond die het bedrijfspand in Beilen bewaakt. De inspecteur gaat op weg naar het eerste bedrijf dat hij controleert op deze betrekkelijk zonnige, maar ijskoude dag in Drenthe. Bij aankomst in Meppen schiet Rosing in een overall van het varkensbedrijf waar hij start met een bekertje koffie. Varkenshouder Gerrit Kerssies geeft hem de rest van zijn outfit.
Als Rosing ook zijn laarzen aan heeft, pakt hij uit de meegebrachte koffers een schroevendraaier om de schakel- en verdeelinrichting te openen. In de meterkast is op het eerste oog geen bijzonderheid te zien. Bij iets nadere bestudering blijkt één draad erg warm te zijn geweest, want die is behoorlijk verdikt over een lengte van ongeveer een centimeter.
Daar waar de draden onder uit de aardlekschakelaar komen, is goed zichtbaar dat het koper blauw is. „Dat betekent”, zegt Rosing, „dat de overgangsweerstand te groot is. Dat komt doordat de draden te weinig zijn aangedraaid en dus te los zitten waardoor een vlamboog kan ontstaan.” Omdat de beide eindjes moeite doen om contact te zoeken kunnen er vonken ontstaan. Met alle gevolgen van dien.
Thermografie
09:30 uur. Voor het thermografisch onderzoek moet spanning aanwijzig zijn. De thermocamera registreert punten van warmte en geeft daarbij ook het aantal graden aan. Daar waar drie draden zij aan zij uit de kast komen om het bedrijf in te gaan, is een duidelijk rood vlak zichtbaar op de schermpje dat Rosing bedient.
Net als andere boeren haalt varkensfokker Kerssies de stroom liever niet van het systeem, want dan loopt hij het risico dat hij de data van de voeropname door de beren kwijt is. Daarom regelt de inspecteur dit puntje al bij het maken van de afspraak. „In goed overleg worden wij het altijd eens over het beste tijdstip. Bovendien duurt het maar kort.”
Rosing test de aardlekschakelaars in de meterkast. Vervolgens meet hij de spanning van de in- en uitkomende stroom. Het resultaat leest hij af op de computer die om zijn nek hangt. De zogeheten impedantie geeft aan hoe het is gesteld met de leidingen. „Met name in stallen gaan de leidingen over enorme afstanden, waarbij de weerstand flink kan oplopen.” Bij Kerssies valt het mee. Rosing controleert alle hokken op situaties die een gevaar kunnen opleveren wat betreft brandveiligheid.
Herstelverklaring
12:00 uur. Stopcontacten controleert Rosing op corrosie en hij meet ze steekproefsgewijs door. Hij wijst op leidingen die hangen in plaats van vastzitten tegen muur of plafond. Als hij alles heeft gecontroleerd, maakt hij het rapport op. Onderdeel van het rapport is een herstelverklaring. „Daarmee moet de boer binnen twee maanden naar een installateur die genoemde punten zal herstellen. De installateur zet dan zijn handtekening onder het rapport dat de boer vervolgens naar de verzekeringsmaatschappij moet sturen. Tegenwoordig dekt de maatschappij pas na deze keuring en het eventueel nodige herstel betreffende brandveiligheid.”
Op het volgende bedrijf constateert Rosing onder meer dat stukjes bedrading bijna onzichtbaar zijn door spinnenwebben en stof. Op één plaats zijn twee draden afgetopt op een manier die de inspecteur direct opneemt in het rapport. Dit punt vraagt om spoedig herstel. Ook de tl-verlichting zit in de vochtige stallen niet altijd helemaal goed achter een waterdicht gemonteerde kap.
Onderweg krijgt Rosing een telefoontje van een bedrijf waar hij gisteren een keuring deed. Rosing geeft de man aanwijzingen en de compressor start weer.
‘Vonkentrekkerij’
15:00 uur. De inspecteur arriveert in Stuifzand, in de buurt van Hoogeveen. Hij rolt zijn gereedschapswagen uit de bus. Via het erf rijdt hij het nieuwe tanklokaal in. Bij melkveehouder Bert-Jan Strijker ziet de meterkast in het lokaal er goed uit. Rosing bekijkt de verdelers en controleert of de passchroeven precies goed zijn. „Want die zitten vaak te los in de houder waardoor de contactvlakken niet genoeg aansluiten en er vonkentrekkerij ontstaat. Ofwel, door de te grote overgangsweerstand proberen de punten vergeefs contact te maken wat oververhitting kan veroorzaken.”
Als de spanning er af is, controleert Rosing de isolatieweerstand en de aardlekschakelaars. Hij meet de lengte en diameter van de leidingen en gaat daarna rond met de camera. De thermografische afbeeldingen brengen bij de melkveehouder geen nare verrassingen aan het licht. Als deze handelingen achter de rug zijn, gaat de inspecteur van hok naar stal en van loods naar schuur, op zoek naar herstelpunten. Of liever, geen herstelpunten. Maar een rapport zonder enig puntje van verbetering heeft Rosing tot op heden nog niet mogen maken.
Werkgever: Keuring Service Noord
Naam: Karlo Rosing
Functie: inspecteur
Datum: 17 april 2012