Kwaliteit granen dit jaar minder, extra alert op mycotoxinen
Voor mengvoederfabrikanten is het leveren van prima kwaliteit varkensvoer een topprioriteit. Wanneer ze granen van een nieuwe oogst gaan verwerken, zijn ze altijd alert op de kwaliteit en de voederwaarde. Volgens Alwin Hiddink, manager kwaliteit Feed bij Agrifirm, speelt dat dit jaar meer dan andere jaren. „Door de natte omstandigheden tijdens een deel van de oogstperiode, is de graankwaliteit op het veld achteruit gegaan. In een aantal gevallen zijn granen gaan kiemen in de aar. Dit schot heeft gelukkig weinig gevolgen voor de kwaliteit als diervoer”, aldus Hiddink. Hij wijst er op dat bij zijn bedrijf, evenals dat van andere partners binnen SecureFeed, nu extra alert zijn op mycotoxinen. Dit zijn gifstoffen die worden geproduceerd door schimmels. „We doen extra onderzoeken om te zorgen dat ons varkensvoer steeds van veilige én hoogwaardige grondstoffen kunnen maken.”
Oogstoverzicht
Aan het begin van de oogstperiode was het droog en zonnig weer, wat zorgde voor een goede kwaliteit van de graanoogst. Toen het weer omsloeg - een aantal weken met behoorlijke regenval - kwam de oogst (grotendeels) stil te liggen. Daarna werd het weer droger en kwam de oogst weer goed op gang. Maar door de natte periode is de kwaliteit van het graan op het veld er in een aantal gevallen behoorlijk op achteruit gegaan.
Schot
Veel korrels in de aar waren bijna rijp toen de regenperiode begon. De natte omstandigheden zorgden ervoor dat een deel van de korrels al ging kiemen in de aar, ofwel schot. De kwaliteit als diervoeder heeft iets nauwelijks te lijden door schot. Wel daalt de voederwaarde licht door een hoger vochtgehalte. De nutritionele waarde van de diervoeders verandert niet door het gebruik van de nieuwe granen.
Mycotoxinen
„Een zorg is het niveau van mycotoxinen in het graan. De natte en warme omstandigheden zijn ideaal voor de groei van schimmels. Bepaalde schimmels vormen gifstoffen: mycotoxinen. Hier letten we goed op door elke partij die we op onze mengvoederfabrieken aanvoeren, te analyseren op veelvoorkomende mycotoxinen. Vinden we deze stoffen, dan kunnen we direct passende actie ondernemen. Zo zorgen we ervoor dat het diervoer altijd veilig is”, onderstreept Alwin Hiddink. Zeker biggen reageren negatief op de aanwezigheid van deze stoffen in het voer.
Bevindingen delen
Agrifirm houdt haar bevindingen niet voor zichzelf. Samen met collega’s uit de diervoedersector deelt ze haar bevindingen over de nieuwe graanoogst in SecureFeed. Deze stichting heeft de deelnemers bovendien opgeroepen hun monitoring voor de nieuwe oogst granen te verhogen. Zo krijgen de gezamenlijke deelnemers van SecureFeed meer info binnen over de ontvangen granen en kunnen ze daar gezamenlijk op anticiperen. Ook daarmee borgen de deelnemende mengvoederfabrikanten dat de voeders die ze afleveren voldoen aan de wettelijke normen én aan hun hoge kwaliteitsnormen.
Zelfmengers
Varkenshouders die zelf granen bijmengen krijgen van ABZ-Diervoeding het advies om altijd het hectolitergewicht en de fysieke kwaliteit van een nieuwe vracht graan te controleren. Daarnaast is het vochtgehalte van belang. Sommige partijen zullen prima in orde zijn, andere partijen kunnen binnen enkele dagen al gaan broeien. Dan treedt er schimmelgroei op of in extreme gevallen kan het graan zelfs gaan kiemen. Direct na de oogst zullen granen niet geconserveerd of gedroogd zijn, wat een verhoogd risico op mycotoxinen geeft. Voor optimale resultaten kan de varkenshouder de voederwaarde van zijn eigen granen door een mengvoerfabrikant die beschikt over moderne NIR-apparatuur laten analyseren. De grondstoffen kunnen dan direct met de juiste voederwaarde worden ingerekend in de rantsoenen.