Wyno Zwanenburg: ‘Geen provinciale dierrechten’
Wat vindt de NVV van het Arcadis-rapport?
„Het rapport vertelt niets nieuws, een herhaling van wat men al zou kunnen weten. Afgelopen jaar is immers een gelijksoortige studie verricht over het afschaffen van de melkquotering in 2015. Op basis hiervan hebben de Tweede Kamer en het ministerie van ELI besloten geen dierrechten voor melkvee en andere sectoren te introduceren, maar te gaan voor afschaffing van dierrechten en inzetten op mineralenverwaarding.”
Wat betekent het Arcadis-rapport voor de Nederlandse varkenshouderij?
„Dit rapport druist volledig in tegen de lijn van de Commissie Van Doorn, die de provincie Brabant zo omarmt. Niet de absolute getallen, maar de voorwaarden/spelregels waaronder een varkenshouder produceert zijn de kern van de duurzaamheidslag vanuit de Commissie Van Doorn. Het gaat om doelen.”
Wat zijn eventuele bezwaren tegen dierrechten per provincie?
„Het rapport druist verder in tegen de kern van de nieuwe landelijke mestwetgeving die binnenkort in de Tweede Kamer zal worden behandeld. Veehouders worden wettelijk gedwongen om mestverwerking en -bewerking op te pakken terwijl dierrechten worden afgeschaft. Maar ook de verwaarding van de mineralen moet worden opgepakt. Dit vinden wij een goede zaak. Met dit onnozele Arcadis-idee bedenkt een Brabantse varkenshouder zich twee keer om een en ander op te gaan pakken. Hij wordt immers twee keer gepakt: regionale dierrechten en nationale verwerking. Dit is niet te betalen.”
Wat pleit eventueel voor dierrechten?
„Het is een simpel en overzichtelijk systeem. Het probleem is dat nu alleen de hokdieren over rechten beschikken. De conclusie uit het Gibo/Alterra-rapport was juist dat invoering en handhaving van dierrechten voor de andere sectoren kostbaar is en een enorme uitvoeringsslag vraagt. Dat was ook de discussie met de introductie van de varkens- en pluimveerechten: welke referentiejaren? Op basis van welke grondslag?”
Wat zijn de gevolgen als Brabant het Arcadis-idee uitvoert?
„De provincie wordt geconfronteerd met forse kosten en uitvoeringslasten en een vloedgolf aan juridische procedures. Zo is mij ook niet duidelijk of men nu de provinciale rechten naast of in plaats van de nationale rechten wil gebruiken. In mijn ogen kan dit juridisch niet, omdat de grondslag anders is. Verder lees ik niets over bijvoorbeeld leaserechten. Dit betreft uitvoering, maar is wel essentieel. Want moet een Brabantse varkenshouder nu nog snel zijn nationale varkensrechten verkopen omdat de grondslag voor de Brabantse rechten anders zou worden?”
Zijn er aspecten met betrekking tot de provinciale dierrechten die het rapport niet belicht?
„Ik zie enorme (onmogelijke) uitvoeringsvraagstukken die in het licht van de huidige bezuinigingen onmogelijk zijn uit te voeren. Dus een hoog wishful thinking gehalte. Provincie Brabant bedrijft symboolpolitiek en ondergraaft de kern van haar eigen Commissie Van Doorn. Hoe moet een Brabantse ondernemer hier nu vertrouwen in krijgen?”
Onderneemt de NVV actie naar aanleiding van dit rapport?
„Wij gaan de provincie Noord-Brabant in een brief bijpraten over deze zaken. Ik denk dat men te kortzichtig is.”
Tot slot. Wat is de visie van de NVV met betrekking tot dierrechten?
„Afschaffen en inzetten op mineralenverwaarding.”