'Zoeken naar wat nóg beter kan'
Op 13 juni is zij spreekster tijdens de Pig Business Zomerspecial ‘Van big tot BBQ’. Naast 'De Varkenshoff' in Lemelerveld hebben ze daar ook een gesloten bedrijf met 400 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. Hier produceren ze voor het Beter Leven-keurmerk met 1 ster.
„Door de continue schaal- en efficiëntievergroting zijn we de natuurlijke behoeftes van het varken uit het oog verloren”, vindt ze. Voor haar betekende juist dit het startschot voor haar varkenstuin. Het is een experimenteel concept: een klein gesloten bedrijf. Maar de zeer enthousiaste Annemarie zal op basis hiervan vertellen over haar ervaringen en haar kijk op de varkenshouderij. En uiteraard zal ze tijdens onze ‘Zomerspecial’ laten zien hoe zij haar varkens huisvest. Haar ‘indoor’-zeugen en -biggen lopen vrij rond. Na het werpen blijven de pasgeboren biggen de eerste vijf dagen in hun eigen nest. Annemarie: „Zo wennen ze aan elkaar. Ze mogen zes weken bij de moeder zogen en spelen, slapen en wroeten met elkaar. De moeders kunnen altijd bij elkaar komen. De biggenafdeling, in dezelfde ruimte, kan ik naar behoefte aanpassen op de aantallen.” De beren en gelten - steeds van vier tomen - worden gezamenlijk afgemest. Doordat ze al aan elkaar gewend zijn, levert dat doorgaans weinig agressie op. De eerste gelten, speciaal door Annemarie geselecteerd voor haar staltype, hebben eind mei geworpen.
Antibiotica
Annemarie: „Zorg en liefde voor de dieren. Dat staat centraal op 'De Varkenshoff' en ik heb er last van als mijn varkens niet happy zijn. Wij genieten volop van zeugen met gezonde biggen, maar met evenveel passie verzorgen we ’s nachts dieren die extra zorg nodig hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat om dieren een zo goed mogelijk leven te geven, naast aandacht en zorg, continu blijven ontwikkelen en innoveren een must is. In 'De Varkenshoff' hebben we hiervoor volop mogelijkheden. We hopen dan ook dat de technieken en ideeën van ons op andere bedrijven iets kunnen toevoegen.” Zo zegt Annemarie dat ze eerder naar pijnstillers dan naar antibiotica grijpt.
Ontdekkingsreis
De Varkenshoff met 25 zeugen is voor Annemarie een stal waarmee zij en haar man Herbert een ‘ontdekkingsreis’ beleven: „Hier denken we totaal out-of-the-box. De dieren mogen hier hun natuurlijke gedrag weer tonen. Ze moeten wroeten en naar eten zoeken. Ze hebben een toilet waar ze poepen en plassen. De mest word direct gescheiden in vloeibaar en vaste mest. Ze voeden elkaar en elkaars kinderen op. Hier behouden de biggen hun staart en proberen we de lucht in de stal door groene planten te zuiveren.” Al is dat nog wel een lange weg om te gaan, want de planten hebben het moeilijk met de stof in de stal.
Deuren openen
„We moeten laten zien en horen wat we doen”, aldus Annemarie. En daarbij geeft ze een uiterst realistisch beeld van de varkenshouderij: „Wat is nu diervriendelijker? Zo’n sneetje in de balzak bij het castreren als het big drie dagen oud is? Of al die hormoon-gedreven agressie tijdens het afmesten? Dat castreerapparaat geeft volgens mij ook meer stress dan het traditioneel castreren.” Ze is er stellig van overtuigd dat in de varkenshouderij de deuren teveel gesloten blijven. „Zelfs familieleden en buren weten niet meer wat er gebeurt in een varkensstal. De varkenshoudster is dan ook bestuurslid van de Stichting Varkens in Zicht. Deze bestaat uit een aantal boeren die hun bedrijf het hele jaar openstellen. „Daar zouden alle varkenshouders wat voor over moeten hebben en blij mee moeten zijn.”
Positief daglicht
Wat doet ze verder zelf aan de afnemende maatschappelijk acceptatie voor de intensieve veehouderij? „De kloof tussen varkenshouder en consument is groot geworden. Geef daarbij de schuld niet aan de consument. We moeten zelf de varkenshouderij in een positief daglicht zetten. Ons weer herkenbaar maken. En als je het verhaal vertelt, moet je dat wel goed doen. En je moet ieder op zijn of haar niveau informatie geven.” Bij Annemarie begint dat al bij de verschillende types stagiaires. Want ze begeleidt heel veel scholieren die een varkensstage ‘moeten’ lopen en ze ontvangt vele belangstellenden.
Maatstaf in de Randstad
Annemarie verwacht dat de verkoop van het vlees nog enige tijd gaat kosten. Maar ze is ervan overtuigd dat er een verdienmodel in zit: „Promotie maken voor varkensvlees? Dat gebeurt niet door het grootwinkelbedrijf. Want ‘geen vlees eten’ dat is de maatstaf in de Randstad.” Toch klaagt ze daarbij niet want: „We moeten de schuld niet bij de consument of bij het grootwinkelbedrijf leggen. Als zij geen promotie meer voor (varkens)vlees willen maken, moeten we het zelf doen. Ook daarvoor trekt de varkenshouderijsector te weinig geld uit. En ook de individuele ondernemer steekt daar geen energie in: ze kunnen of willen niet. Het roer moet om! De consument mag vinden van boeren en de varkenshouderij wat men denkt, als het beeld maar blijft hangen van de varkenshouderij die met respect voor het dier veilig en verantwoord voedsel produceert. Dieren die we voeden, laten drinken en die we bovendien koesteren. Het totale varken wordt gebruikt en niets gaat verloren. Maar uiteindelijk wordt het geslacht en opgegeten.”
En ook dat laatste mag, wat Annemarie Noordman betreft, rustig gecommuniceerd worden.
Klik hier om u aan te melden voor de Pig Business Zomerspecial 'Van big tot BBQ'