Na twee jaar mogelijk meer duidelijkheid over WOO-verzoeken onteigening
Directe aanleiding voor de rechtszaak en daaraan voorafgaande WOO-verzoeken van de POV waren uitspraken van de landsadvocaat Hans Besselink in het Parool in 2021. Deze stelde dat alleen onteigening, c.q. verplichte uitkoop van boeren helpt om de stikstofcrisis in Nederland op te lossen. In Besselink reageerde daarmee op een niet-openbare notitie van het ministerie waarin plannen staan om het mes te zetten in de veehouderij rond natuurgebieden. Dat is volgens Besselink nodig om de stikstofuitstoot te verlagen en zo woning- en wegenbouwprojecten mogelijk te maken die nu spaak dreigen te lopen.
Geen reden
‘In de notitie zie ik dat vooral wordt aangestuurd op vrijwillige opkoop van bedrijven,’ schrijft Besselink. ‘Weliswaar wordt intrekking van vergunningen en onteigening niet uitgesloten, maar daarbij wordt gewezen op de ingrijpende gevolgen daarvan, en op het feit dat onteigeningen tot langdurige procedures aanleiding kunnen geven. Maar vanuit juridisch perspectief kan dat geen reden zijn om die instrumenten niet in te zetten.’
Alles openbaar
De POV wilde daarop via diverse WOO-verzoeken alle communicatie openbaar gemaakt zien. Het eerste dateert uit september 2021. „Dat is voor een gedeelte gebeurd”, vertelt Cees van den Broek, lid van het dagelijkse bestuur van de POV die namens die organisatie bij de rechtbankzitting aanwezig was. „De documenten liggen verspreid over twee ministeries en we hebben nu inzicht in een aantal documenten. Maar we willen inzicht in alle.”
Of dat lukt is volgens Van den Broek is nog niet te voorspellen wat de uitspraak van de rechtbank zal zijn. Die doet over zes weken uitspraak.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen