Nog veel drempels voor kweekvlees
Dat de drempel van de Europese Novel Food Directive eerst genomen moet worden komt omdat het gaat om een voedingsmiddel dat in 1998 nog niet gangbaar was in Europa. „Maar er zijn meer drempels voor kweekvlees”, meldt Resource - Wageningen UR. „Consumenten weten het product niet goed te plaatsen en hebben twijfels bij de duurzame claims, zo blijkt uit onderzoek van de leerstoelgroep Marktkunde en Consumentengedrag van Wageningen Universiteit. Bovendien is een dagje geen vlees eten vrij normaal”, volgens 'Wageningen'.
Vraagtekens bij kweekvlees
Arnout Fischer van de leerstoelgroep Marktkunde en Consumentengedrag van de Wageningen Universiteit ziet de opstelling van de NVWA niet als het grootste probleem voor de kweekvleessector. Consumenten zien kweekvlees deels als vleesvervanger. En dat roept associaties op met ‘droog en taai’ en er worden vraagtekens gezet bij de duurzaamheid van kweekvlees. "Ethische bezwaren hebben we niet echt gevonden, maar daar hebben we ook niet echt naar gezocht. Verder zagen we dat vleeseters vaak wat traditioneler zijn ingesteld en daardoor minder geneigd zijn om wat nieuws te proberen", aldus Fischer. Een ander probleem voor kweekvlees om te overwinnen is volgens hem dat ‘consumenten het steeds normaler vinden om geen vlees te eten'.