Welk type monsters voor PRRS-onderzoek bij jonge biggen?
Recente resultaten van de DGZ Biggenmonitor (België) en een inventarisatie van het PRRS-infectiemoment (Zoetis, Nederland) hebben laten zien dat PRRS vaak al in de kraamstal optreedt: op ongeveer een op de drie varkensbedrijven is PRRS al aanwezig bij biggen van 4 weken leeftijd. Besmettingen in de kraamstal wijzen op een onstabiele PRRS-situatie op een bedrijf en dat zorgt vaak voor (ernstige) gezondheidsproblemen in de stal en een verhoogde kans op infecties door andere ziekteverwekkers (zoals Streptococcen). Het in kaart brengen van het PRRS-infectiemoment is dan ook een belangrijke eerste stap in uw aanpak.
1. Bloedonderzoek
Heeft u een acute uitbraak (veel biggen die met PRRS geboren worden), dan zal het voor uw dierenarts vrij eenvoudig zijn om PRRS in de kraamstal en bij de gespeende biggen met bloedmonsters aan te tonen. Het beste kunnen dan de verdachte (= zwakke) biggen uit verschillende tomen bemonsterd worden voor PCR-onderzoek. Wordt bij goed PCR-onderzoek geen virus aangetoond, dan kunt u met 95% zekerheid ervan uitgaan dat PRRS niet voorkomt in deze leeftijdsgroep.
2. Weefselvochtonderzoek
Een nieuwe onderzoeksmethode vanuit de VS lijkt een effectieve manier om PRRS-infecties vroeg in de kraamstal aan te tonen. De Iowa State University wist in samenwerking met Zoetis PRRS kort na de geboorte aan te tonen met weefselvochtonderzoek (‘Processing Fluids’). Hierbij wordt vocht gefilterd uit weefsel dat u kort na de geboorte bij biggen weghaalt, zoals staartjes of testikels bij castratie. Lees in dit artikel meer over deze onderzoeksmethode >>
3. Speekselmonsters
Speekselmonsters zijn bij uitstek geschikt om PRRS-circulatie bij gespeende biggen aan te tonen. Ook dit is een eenvoudige manier om heel veel dieren te bemonsteren. Kanttekening hierbij is dat de monsters wel snel én gekoeld naar het laboratorium moeten voor onderzoek en jonge dieren soms niet voldoende aan de touwen kauwen voor een goed speekselmonster. In praktijk raden we aan 2 tot 4 touwen op te hangen per te bemonsteren leeftijdsgroep voor het aantonen van PRRS.
Meer weten over vroege bescherming tegen PRRS?
Vaccinerenopmaat.nl/varkenshouder/vroegebescherming
Bronnen:
- Biggenmonitor DGZ Vlaanderen - prevalentie PRRS in Vlaanderen 2016-2018
- Prevalentie Praktijkproject PRRS in Nederland 2017-2018, Zoetis, anke.verhaegen@zoetis.com
- Lopez, et al., Assessing PRRS circulation at neonatal pig processing time, AASV 2018