Column: Stabiele varkensprijs de komende week
Woensdag bleef de notering in Duitsland op onveranderd staan en Nederland gaat dit volgen. Zo staat de markt erop dit moment voor. Als je naar de slachterijen luistert, is het allemaal nog niet zo best. Maar die klaagzang kennen we al.
Zoals ook wel verwacht en geschreven is de daling gestopt. De vakanties zijn weer ten einde en de verwerkende industrie vraagt weer volop varkens
Het aanbod in Nederland stabiliseert. In week 34 werden er 285.000 vleesvarkens geslacht en dat waren slechts 3.000 stuks meer dan de week ervoor. Voor de komende weken worden er zeker niet meer varkens verwacht en sommige handelaren spreken van een teruglopend aanbod. Het gewicht was in week 34 wel fors gezakt en wel met 0,4 kilogram naar 98,5 kilogram.
Zoals ook wel verwacht en geschreven is de daling gestopt. De vakanties zijn weer ten einde en de verwerkende industrie vraagt weer volop varkens. Slachterijen willen daarom snel veel varkens slachten om aan de vraag te voldoen. Bovendien hebben ze de prijs de afgelopen weken even fors naar beneden gedrukt met weinig respect voor de positie van de vleesvarkenshouder, getuige de min 2 centen van de afgelopen week. Terwijl de onderdelenprijs op een onveranderd bleef staan.
Duitsland doet het wat dat betreft wat beter. De twee keer min 10 centen hakte er ook wel in, maar afgelopen woensdag wist de ISN, ondanks druk van de slachterijen, de notering wel op onveranderd houden. En dat maakt het dat Duitsland 2 centen minder is gedaald dan Nederland en de prijs was daar ook al hoger. Het verschil tussen beide landen is daarmee nog groter.
Wel hoor je dat alle varkens nu even niet naar Duitsland kunnen. Nu ook daar alles weer gaat opstarten zal dit gegeven maar zeer tijdelijk zijn. Duitsland slachtte in week 34 717.000 vleesvarkens. Dat is wel iets hoger dan een paar maand gelden, maar dit wordt mede veroorzaakt door de extra varkens uit Nederland en Denemarken, waar de prijs nog wat lager is dan in Nederland.
De Duitse Teleporc had er nog wel wat moeite mee. Dinsdag was de notering onveranderd, maar er werd slechts één partij verkocht. Vrijdag was de notering echter 2 centen hoger en kwam uit op 2,32 euro. Ook vrijdag ging het slechts om één partij. De verwachting is dat ook Teleporc de komende week wat meer varkens kan verhandelen. Zoals geschreven ook in Duitsland start alles weer op en de verwerkende industrie moet de pas geslachte varkens wel verwerken, omdat er in de koelingen nog nauwelijks voorraad aan varkensvlees ligt. De Boerenvarkensprijs blijft deze week op een onveranderd van 2,49 euro staan en wenst niet mee te gaan in de onnodige verlaging door de Nederlandse slachterijen.
De vooruitzichten voor de komende weken zijn zeker niet ongunstig
In België liepen ze nog wat achter met verlagen en doen er voor komende week 4 centen vanaf. Hiermee lopen ze met het verlagen weer redelijk in de pas met Nederland. Frankrijk, daar daalde de varkensprijs de afgelopen week met 6 centen. Ook hier geldt: de vakanties zijn weer ten einde en dus kon het dalen van de prijs wel eens verleden tijd zijn. In Spanje daalde de prijs met 2,5 centen en in Italië diende zich de eerste daling aan en deze was 1 cent. De vooruitzichten voor de komende weken zijn zeker niet ongunstig. Iedereen heeft weer varkensvlees nodig voor de verwerking, de weersvoorspellingen zijn gunstig en dat moedigt in ieder geval mij aan om de BBQ weer eens aan te steken. Ik verwacht dat dit het komend weekend veel vaker gaat gebeuren. De voorraden vlees zijn daarnaast laag, heel laag zelfs en het aanbod loopt overal terug. Ik voorspel niet dat we direct hard naar boven gaan, maar de kans dat de prijs stijgt, is groter dan een daling.
Trouwens, slachterijen moete nu een keer laten zien wie er een betrouwbare partner is. We krijgen de komende jaren een schifting in welke slachterij nog verder kan, want ook in Nederland blijft het aanbod teruglopen.
Voor de komende weken wordt er een afnemende daling van de biggenprijzen verwacht. Voor stabiele prijzen is het nog net iets te vroeg
Op de biggenmarkt is nog weinig verandering merkbaar. Het aanbod is nog te groot, maar het overaanbod is dan weer heel klein. De prijzen op onze exportmarkten verschillen enorm. Duitsland houdt het op onveranderd van 80 euro, maar Spanje laat de notering weer met 4 euro dalen naar 54,50 euro. Ik geloof echter niet dat ze voor dit geld veel biggen krijgen, getuige ook het aantal van krap 25.000 biggen dat naar Spanje gaat. Vijf weken geleden waren dit nog 40.000 biggen. Kroatië en Roemenië blijven een gedeelte van deze biggen op dit moment kopen. De Boerenbiggenprijs daalt deze week met 2 euro naar 70 euro.
Voor de komende weken wordt er een afnemende daling verwacht. Voor stabiele prijzen is het nog net iets te vroeg, maar na komende week kon dit zomaar het geval zijn. Als reden is de stabiele varkensprijs en als het even meezit, krijgt de biggenprijs ook hier een plusje. Daarnaast trekt de vraag naar biggen vanuit Spanje vaak aan het eind van de zomer weer aan en dan is het kleine overaanbod heel snel verdwenen.
Sanering slachterijen: welke slachterij gaat de komende tijd het meest inleveren?
Denemarken heeft het inmiddels begrepen, een te lage varkensprijs zorgt ervoor dat er veel varkens de grens overgaan en de Deense slachterij zet nu alles op alles om het gat met vooral Duitsland te dichten. Dit gaan ze ook in Duitsland merken, want als er minder Deense varkens daarnaartoe gaan en het Duitse aanbod blijft gewoon verder afnemen, zal men ook in Duitsland moeten overgaan tot het saneren van slachterijen.
Maar wat gaat er in Nederland gebeuren? De Nederlandse slachterijen denken nu nog dat ze alles kunnen maken en breken; getuige de min 2 centen van afgelopen week. Duitsland betaalt beter en zal steeds meer varkens gaan vragen. Ik heb al eens gekscherend gezegd, als Nederland stopt met slachten, kunnen de Nederlandse varkens gemakkelijk in Duitsland erbij worden geslacht, zoveel capaciteit is er in dit land over.
Overcapaciteit kost geld. Dus er zullen keuzes gemaakt moeten worden en dan zal de slachterij, die de beste prijs betaald en het vaakst vooroploopt met verhogen van de varkensprijs en het langst nalaat om de prijs te verlagen, de beter papieren hebben. In Duitsland laten veel varkenshouders Vion al links liggen, bewijzen de verminderde aantallen varkens die het afgelopen jaar bij deze slachterij werden aangeboden. In ons land is het nog de vraag: welke slachterij gaat de komende tijd het meest inleveren?