Dankzij kennis van CD163-gen stap voorwaarts in aanpak PRRS
Bij zeugen met een CD163-gen varieerde het infectiemoment en de virusconcentratie in foetussen sterk. Gelten zónder het CD163-gen werden in het onderzoek gedekt door beren mét het CD163-gen. Ze produceerden foetussen die weliswaar gevoelig waren voor PRRS-virus, maar die niet ziek werden omdat ze in de baarmoeder van de resistente gelt niet werden besmet. De onderzoekers verwachten dat met zeugen zonder CD163-gen het PRRS-virus op termijn uitgebannen kan worden*.
Ook bij de ontwikkeling van PRRS-vaccin is kennis van CD163 van groot belang. De sleutelrol van het gen als receptor (‘aanhechtingspunt’) van het virus werd het eerst beschreven door Zoetis-onderzoeker Calvert et al. (2007)**. Samen met een team van onderzoekers ontdekte hij dat het PRRS-virus CD163 nodig heeft als toegangspoort om aan een cel te binden en vervolgens binnen te dringen. Zoetis gebruikte deze inzichten bij de ontwikkeling van een specifieke cellijn met varkens-CD163 voor de productie van PRRS-vaccin.
Kennis over de rol van CD163 in het infectie-mechanisme van PRRS is een belangrijke stap in het verbeteren van de preventie tegen en op termijn mogelijk uitbanning van het virus.
Bronnen:
* Rowland, R.R.R. et al., Knockout of maternal CD163 protects fetuses from infection with porcine reproductive and respiratory syndrome virus (PRRSV). Nature, Scientific Reports 7, Article number: 13371(2017)
** Calvert, J.G., Slade, D.E., Shields, S.L., Jolie, R., Mannam, R.M., Ankenbauer, R.G., Welch, S.K-.W., CD163 expression confers susceptibility to Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome viruses, Journal of Virology, 2007, Vol. 81 No.14: 7371-7379