Tsjechië bezocht door Nederlandse mesthandelsmissie
De export van mest- en mestverwerkingsproducten naar Duitsland lijkt door strenge regels af te nemen. Dat vraagt om het vinden van nieuwe afzetmarkten in het buitenland. De mestverwerkende bedrijven en -exporteurs verdiepten zich in de landbouw en regelgeving van Tsjechië. Deze verkennende missie werd opgezet met de Nederlandse ambassade in Praag. De veehouderij in dit EU-land is de afgelopen jaren flink geslonken, waardoor de beschikbare hoeveelheid dierlijke mest afnam. Daarnaast zijn in de jaren 90 in Tsjechië weinig fosfaatmeststoffen gebruikt. Hierdoor zijn er, anders dan in de Nederlandse bodem, weinig reserves opgebouwd.
6.300 euro per hectare
Tsjechië heeft relatief grote bedrijven. Ongeveer 19 procent van de agrarische ondernemingen heeft een bedrijf van 100 hectare of meer, samen bewerken zij bijna 90 procent van het totale landbouwareaal. Gemiddeld draagt de agrarische sector voor ongeveer 2,5 procent bij aan het bruto nationaal product. In 2015 was de gemiddelde landprijs 16,26 CZK (0.63 euro) per vierkante meter ofwel 6.300 euro per hectare.
Vanuit Nederland lijkt het gebied rondom Pilsen de meest logische regio om mest en mestverwerkingsproducten af te zetten. Deze regio is logistiek gemakkelijk te bereiken en de landbouw - voornamelijk akkerbouw - bedekt circa 50 procent van het totale gebied.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Ingrid Sweers
Bronnen: De Boer Op Advies, Cumela Nederland