Fokken op uniformere worpgrootte is mogelijk
Te grote worpen veroorzaken allerlei problemen. Fokken op uniforme worpgrootte voorkomt dat er fysiek zwakke biggen met een laag gewicht geboren worden en vermindert de stress bij de biggen. De overlevingskansen voor biggen wordt beter. Uniformiteit van het karkasgewicht zorgt bovendien dat varkenshouders een hogere kiloprijs ontvangen.
Betrouwbaarheid
Het onderzoek laat zien dat de kenmerken voor uniformiteit een genetische basis hebben. Uit de berekeningen van Gorssen blijkt dat selectie van één generatie al kan leiden tot een aanzienlijke stijging van de uniformiteit van de kenmerken met 11 tot 17 procent. Maar de erfelijkheidsgraden voor uniformiteit zijn volgens de Vlaamse student laag (0,6 tot 1,5 procent). Ook de betrouwbaarheid of de precisie van de fokwaardeschattingen voor uniformiteit zijn over het algemeen laag.
Men kan die betrouwbaarheid vergroten door meer biggen van een beer te testen, door biggen vaker te meten of door DNA-gegevens van de beer bij de sectie mee te nemen.
Kiloprijs
Gorssen heeft ook een economische analyse gemaakt van de betekenis van uniformiteit. Uit die analyse blijkt dat uniformiteit een duidelijke economische meerwaarde geeft omdat de kiloprijs voor karkassen tussen de 85 en 95 kilo het hoogst is. Hoe minder variatie, hoe beter de prijs. Gorssen geeft aan dat de Vlaamse Piétrain Fokkerij al een eerste stap heeft gezet in de selectie op uniformiteit. Zo worden er door hen nu meer biggen per beer getest.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Groen Kennisnet