Ook Duitsland gaat voor Salmonella- en antibioticavrij
De ondernemer met een bedrijf in het Duitse Langwedel houdt 1200 zeugen en heeft in totaal 3200 vleesvarkens. Bij een stal met 600 vleesvarkens in 2 afdelingen past hij de HyCare aanpak toe. Dieren in die stal kampten met salmonellaproblemen. Dit zorgde voor problemen bij de slachterij, aangezien Salmonella een zoönose is en de volksgezondheid dus ook een rol speelt. Aanzuren van drinkwater hielp niet en waterleidingen slibden dicht en de nippels raakten regelmatig verstopt. Actie was noodzakelijk.
HyCare
Hij kwam uit bij de HyCare aanpak van MS Schippers. Samen zijn ze gestructureerd gaan werken aan het het verbeteren van de algemene hygiëne. “Wie niet met de tijd mee gaat, zal met de tijd vertrekken”, is de ondernemer zijn stelregel. Naast het coaten verrees er een hygiënesluis. Waterleidingen zijn grondig gereinigd en worden schoongehouden. Het ongedierte wordt sindsdien professioneel aangepakt.
Werkwijze snel eigen
De veranderingen in de werkwijze heeft de ondernemer snel eigen gemaakt. Het handen wassen en desinfecteren, voor elke rondgang een nieuwe overall aantrekken en laarzen reinigen en ontsmetten, waren binnen een mum van tijd eigen gemaakt. Dankzij de coating en door het gebruik van het reinigings-en ontsmettingsprotocol van MS Schippers verloopt het schoonmaken en ontsmetten sneller en is het effectiever.
Meer rendement
De ondernemer is laaiend enthousiast over de HyCare resultaten. De diergezondheid en de prestaties zijn fors verbeterd.
De varkens groeien gemiddeld 75 gram per dag harder en de uitval is 1,1% lager. Per afgeleverd vleesvarken bespaart hij ruim 20 kg voer. Dit levert hem per vleesvarken € 6,25 op.
Zonder antibiotica
Maar het meest aansprekend is voor hem dat hij in die 5 ronden nog geen enkel varken met antibiotica heeft behandeld. Hij hoort geen hoestende varkens meer en de slachtbevindingen van de slachterij bevestigen dat. Meer dan 95% van de varkens heeft 100% gezonde longen. Dankzij de HyCare aanpak kan de ondernemer meer ronden per jaar draaien zodat hij meer van zijn eigen biggen tot waarde kan brengen. En dat ook nog eens antibioticavrij! Over Salmonella hoor je de Duitse ondernemer helemaal niet meer.
“Mijn ervaringen zijn gewoon erg goed en het levert mij werkplezier op. De HyCare aanpak klopt. Ik kan het iedere varkenshouder aanbevelen.”
Beeld: MS Schippers