Eerste AVP besmetting in Zweden
In Zweden is bij een wild zwijn het AVP-virus aangetroffen. Het betreft het eerste AVP-geval in dit land. Het karkas van het besmette wilde zwijn is aangetroffen op circa 145 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Stockholm. De betrokken instanties hebben onmiddellijk maatregelen uitgevaardigd gericht op het bestrijden en in dammen van het AVP-virus.
Officiële verklaring
Het Zweedse nationale veterinaire instituut (SVA) heeft donderdag 7 september de besmetting officieel bekend gemaakt. In een officiële verklaring op haar website stelt de SVA dat er sinds 25 augustus zeven wilde zwijnen dood zijn aangetroffen in een gebied in de regio Fagersta (provincie Västmanland). Monsters van nog andere wilde zwijnen worden door de SVA momenteel onderzocht.
Menselijk handelen
De SVA zegt niet te weten hoe het AVP-virus in deze regio, en meer specifiek in Zweden, terecht is gekomen. „Het is een zeer grote afstand vanaf het dichtstbijzijnde besmette gebied in Europa. We nemen daarom aan dat het virus door menselijke handelen hier terecht is gekomen en niet rechtstreeks door de wilde zwijnen," zegt Karl Ståhl van de SVA.
Opsporen en indammen
De verantwoordelijke Zweedse autoriteiten zijn nu hard aan het werk om de infectie op te sporen, in te dammen en onder controle te krijgen. Een van de eerste maatregelen is dat de bevoegde instanties samenwerken met jagersorganisaties om de exacte omvang van het getroffen gebied vast te stellen. Dit zal worden gedaan door te zoeken naar dode wilde zwijnen in combinatie met kennis over de leefgebieden van de wilde zwijnenpopulaties.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: Zweedse Nationaal Veterinaire Instituut, SVA)