Luchtwassers misschien overbodig in de Stal van de Toekomst
Deze cijfers blijken uit het jaarverslag dat de Keten Duurzame Varkenshouderij (KDV) recentelijk uitgaf. Qua Dier Dag Dosering van antibiotica hebben de KDV-bedrijven het goed gedaan. Bij de biggen lag deze op 79 procent van de norm uit 2016, terwijl dat in de vleesvarkenshouderij op 76 procent ligt. 'Varkensvlees met de Antibioticavrij Leven Garantie kun je alleen introduceren als je het proces daadwerkelijk kunt borgen.' In het jaarverslag blikt de organisatie ook vooruit: 'Varkenshouderijen staan voor een grote uitdaging. Voor 2022 moeten ze voldoen aan een strenge emissienorm t.a.v. ammoniakuitstoot.' Een luchtwasser heeft op het klimaat in de stal geen positief effect. Terwijl juist een goed stalklimaat nodig is om tot betere technische en economische resultaten te komen.
Dagontmesting op De Hoeve
Voor proefbedrijf De Hoeve van de KDV is dit reden om een beter alternatief te ontwikkelen: dagontmesting. Door de mest dagelijks uit de stal te halen voorkomen ze dat er überhaupt ammoniak en andere kwalijke gassen ontwikkeld worden. Dit maakt het filteren van lucht aan het eind van de stal met een luchtwasser overbodig. Het onderzoek dat hieraan ten grondslag ligt maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van de ‘Stal van de Toekomst’. Einddoeling is om voor alle diercategorieën een goedgekeurd stalsysteem te ontwikkelen, waarmee dezelfde emissies behaald worden als met een luchtwasser.
Grondstoffenlijst 2.0
Eind 2017 lanceerde de organisatie de KDV-Grondstoffenlijst. Deze lijst kwam tot stand in samenwerking met een onafhankelijke nutritionist. De lijst telt 46 grondstoffen om gezond, smakelijk en betaalbaar varkensvoer te produceren. Over deze lijst ontstond volgens de KDV een gezonde discussie met de Nederlandse diervoederindustrie. Het jaar 2018 staat wat dat betreft in het teken van de doorontwikkeling van deze lijst: de KDV-Grondstoffenlijst 2.0. Dit is een document waarmee eind dit jaar alle ketenpartners mee uit de voeten kunnen.
RFID-oormerk
Tot slot zal bij KDV in 2018 een pilot lopen waarin het I&R-blik en het slachtmerk vervangen wordt door het RFID-oormerk. Dat betekent minder stress voor de varkens. De pilot gebeurt in overleg met het ministerie van LNV. Ook vindt in 2018 een verdiepingsslag plaats van het vertalen van de RFID-data naar bruikbare managementinformatie. Het gaat om een benchmark waar binnen alle specificaties van het varken omtrent gewicht, genetica gezondheid, dierwelzijn en eventuele behandelingen, met elkaar vergeleken worden. Doelstelling is dat eind 2018 minimaal honderd boeren deelnemen en jaarlijks circa een half miljoen biggen van een RFID-oormerk worden voorzien.
Bekijk hier het complete jaar verslag van de Keten Duurzaam Varkensvlees