Fruittelers gaan spuiwater uit luchtwassers gebruiken
Vanaf voorjaar 2018 zijn hiermee nieuwe experimenten en praktijkproeven uitgevoerd. Ze leveren fundamentele kennis op over spuiwater als meststof, onkruidbestrijder en bladverteringsmiddel. Ook het effect op het bodemleven wordt gemeten. Tijdens het groeiseizoen werkt het middel als meststof en onkruidbestrijder. In het najaar is spuiwater bruikbaar om de bladval te stimuleren en voor de bestrijding van ziektes en schimmels in de boomgaard. Het project borduurt voort op eerdere ervaringen van pionier Van Wijk en van een praktijknetwerk met zes fruittelers uit de Kromme Rijnstreek in 2015. Adviseurs van Delphy en Wageningen University & Research begeleiden de proeven en doen bodemmonsters. Projecten LTO Noord verzorgt de projectleiding.
Vergelijken
Dit voorjaar werden bij Van Wijk een bemestings- en onkruidbestrijdingsproef gestart op een perceel Conference-peren van 2 hectare. Dit jaar worden drie bemestingsstrategieën vergeleken: gangbare praktijk met drijfmest, kunstmest (kas) met spuiwater en drijfmest met spuiwater. Dit wordt vier keer herhaald voor een betrouwbare steekproef. Ook spuiwater als onkruidverdelger blijkt kansen te geven. Dit wordt vergeleken met gangbare middelen. Het doel van het project is om hergebruik van spuiwater praktijkrijp te maken voor fruittelers en varkenshouders.
Dit project duurt tot en met 2021 en wordt mogelijk gemaakt door provincie Utrecht, LTO Noord Fondsen, Delphy, Wageningen University & Research en ELPO.