De jeugd van tegenwoordig
De generatie Z (geboren tussen 1996 en 2012) staat anders in het leven dan de voorgaande generaties. Dat soort generatieverschillen zijn er altijd geweest maar moeten we ons nu zorgen maken?
Ik Twitterde (of plaatste een bericht op X) over een studentenvereniging die volledig vegan wordt maar geen enkel probleem heeft met (overmatig) gebruik van drank en drugs. Ik kreeg vele ondersteunende reacties maar ook reacties in de trend van ‘dat moeten ze toch zelf weten? Je hoeft geen lid te worden’. Daar ben ik het in dit geval niet me eens. Wat ze eten moeten ze inderdaad zelf weten maar de intentie erachter is natuurlijk milieu en dierenleed. Als je dan zo begaan bent met de maatschappij, waarom gebruik je dan wel drugs waarmee je zware criminaliteit in stand houdt? Ik vind dat dus erg hypocriet en ik maak me zorgen als dat zo bij de studenten leeft. Zij zijn namelijk degenen die later de leiding van ons land en onze bedrijven in handen nemen en moeten zorgen voor onze oude dag. Ik weet dat ik nu heel erg als een oude man klink, maar ik zou toch graag zien dat deze mensen zich beter verdiepen in de wereld en de echte problematiek in plaats van hun informatie te halen bij Google en influencers.
Nu kan ik niet alle schuld bij generatie Z leggen. In onze huidige Tweede Kamer zitten veel partijen die op dezelfde manier beleid maken. Ze geloven in een volledig maakbare wereld en hebben moeite met andere visies. Andere meningen zijn per definitie gelogen of fascistisch. Om hun doelen te bereiken is een nieuwe bestuurscultuur nodig. Dat is een cultuur met nog meer vriendjespolitiek met ook buiten Den Haag mensen van hun politieke kleur op invloedrijke posities bij bijvoorbeeld de staatsomroep, de rechterlijke macht en pensioenfondsen.
Haags beleid is gericht op korte termijn zonder veel na te denken over economische gevolgen en lessen uit de geschiedenis. Het meest in het oog springend vind ik het financieel beleid. Op enig moment denkt men met miljarden boeren uit te kopen om het milieu te redden. Dat kan makkelijk want geld is toch gratis dankzij de triple A status van Nederland. Denkt er in Den Haag dan werkelijk niemand over na dat de rente niet voor eeuwig laag blijft en onze triple A status in gevaar komt als we veel schulden hebben? Nu zitten we met de gebakken peren en kunnen we zorg en onderwijs niet betalen en de armoede niet bestrijden. Ondertussen blijven we gastvrij voor immigranten. Geld halen ze dan maar weg bij succesvolle mensen en bedrijven zodat die ook niet meer kunnen of willen investeren in onze economie.
Even terug naar de jeugd die onze toekomst heeft. Geplaagd door onzekere politiek, de perfecte wereld op social media, klimaatstress en een overkill van (nep)informatie moeten zij hun weg vinden. Dat lukt niet waardoor veel studenten voortijdig afhaken of continu van studie wisselen. Ik heb ook het gevoel dat er een groot aantal boven hun niveau probeert te studeren. Een beroep waarbij je je handen moet gebruiken is blijkbaar niet goed genoeg, ze willen allemaal consultant worden. Eenmaal afgestudeerd volgt een sabbatical. Even bijkomen van al de stress van de studie en de tijd nemen om zaken goed op een rij zetten. Werken kan altijd nog en die studieschuld wacht wel. Als men na de sabbatical eenmaal aan het werk gaat, is full time werken (ik bedoel dan 40 uur per week dus gewoon de weekenden vrij) niet gewenst. Niet omdat het moet (bijvoorbeeld voor zorg voor ouder of kind) maar gewoon omdat het kan. Het dure levensonderhoud kan beter betaald worden door een hoger salaris of een extra belastingmaatregel en voor het vieze werk huren we toch gewoon arbeidsmigranten in?
Dit is natuurlijk heel generaliserend en wij als generaties X en Y hebben deze jongeren zo opgevoed en het onderwijs ontwikkeld tot wat het nu is. Wij leefden in een perfecte wereld die nog perfecter kon. Met hard werken en slim handelen zijn we zo ver gekomen maar met meer aandacht voor het individu en de omgeving kan het nog beter. Werken moet alleen maar leuk zijn en kan op elke plaats in op elk gewenst tijdstip. In onze perfecte wereld is de omgeving schoon en de overlast nihil. Alle activiteiten die overlast veroorzaken (Tata Steel, boeren, Schiphol) moeten weg. De rest van de wereld volgt vanzelf ons goede voorbeeld en aldus ontstaat er een paradijs met vrede op aarde en gelijkwaardigheid voor alle mensen…. en dieren.
Genoeg oude mannen filosofie van de generatie toen alles beter was. Hoewel ik een vrij negatief beeld schets zijn er natuurlijk ook volop positieve dingen. Ik realiseer me heel goed dat ik moet openstaan voor de nieuwe ideeën van de nieuwe generaties. Dat doe ik ook en Ik vind het fantastisch om te zien hoe bij ons bedrijf jonge mensen de ouderen uitdagen en de zaak op scherp kunnen zetten. In de persoonlijke, dagelijkse interactie tussen mensen van zeer diverse achtergronden gaat het volgens mij goed maar wat is er toch aan de hand met onze beleidsmakers en instituten? Doe ff normaal!