Column: Pure diefstal?
Varkenshouders in Nederland worden op dit moment gewoon bestolen van hun inkomen door de Nederlandse slachterijen met Vion voorop en de anderen volgen graag al doet Van Rooi het dan net even iets beter gevolgd door Westfort.
Vion Nederland daalde in de laatste week nog met2 centen en daalde in totaal 26 centen inclusief de btw
Laten we eens beginnen in Europa, want de prijs in Nederland daalt omdat de Europese markt onder druk staat, wordt er gezegd. In Denemarken daalt de prijs deze week met 5 centen. In totaal staat de Deense prijs nu 12 centen in de min. Duitsland bleef in de laatste weken onveranderd, totale daling is 20 centen. België staat onveranderd in de komende week, totale daling van 21 centen. Frankrijk, bleef afgelopen vrijdag onveranderd en met een totale daling van 31 centen. Italië doet volgende week een plus van 0,5 cent, totale daling is 0,5 centen. Spanje daalt komende week met 2 centen, totale daling staat nu op 14 centen. En dan Nederland: Vion Nederland daalde in de laatste week nog met2 centen en daalde in totaal 26 centen inclusief de btw.
Conclusie, met uitzondering van Frankrijk, heeft Nederland zijn varkensprijs het hardst laten vallen en zoals geschreven met Vion voorop. Het is al veel vaker gezegd: de prijs verhogen doet ze met vertraging en met verlagen loopt Vion voorop. En altijd is de vleesmarkt de boosdoener; al zakt deze nu wel mee. Maar waarom zal je meer betalen als je het voor minder kan krijgen.
In mijn vorige column heb ik het al gehad over welke slachterij er in West Europa gaat afvallen. De aantallen varkens blijven teruglopen. Denemarken min 10 procent. Danish Crown gaat hard snijden in hun eigen kosten. Duitsland liep het aantal varkens met 40 procent terug in de laatste 5 jaar. De Duitsers leveren met name aan Vion steeds minder varkens. Oorzaak: Vion zette in Duitsland regelmatig de Duitse prijs onder druk door als slachter als eerste te verlagen en als laatste verhogen. Dat heeft dus blijkbaar gevolgen. Verder hoor je of zie je in Duitsland maar weinig info over het reorganiseren van slachterijen om de kosten te drukken, maar deze kosten drukken wel hard op de uiteindelijke winstcijfers.
In Nederland daalt het aantal te slachten varkens nu met 5 procent, met name door de export naar Duitsland. Dat dit aantal het komende jaar verder gaat dalen, zal niemand van opkijken gezien het aantal aanmeldingen voor de opkoopregeling en ook door de stoppers.
Maar wie gaat dit verminderde aantal voelen in zijn slachterij? Precies, de slachterij die vaak de prijs onder druk zet. In Duitsland is dit Vion met als gevolg veel minder varkens en wat doet deze slachterij in Nederland? Precies, de prijs van de varkens voortdurend onder druk zetten. De gevolgen laten zich raden. Soms moet iemand haar dit even vertellen.
Het doorschuiven van varkens van de week ervoor was dus ook alleen om de prijs verder onder druk te zetten gezien het aanbod aan varkens de week erop
Hoe ziet de varkensmarkt er op dit moment uit? Er is weinig beweging op de markt. Niet naar boven, maar ook niet naar beneden. Het aanbod was in Nederland in week 35 zo’n 289.000 varkens. Ongeveer 4.000 dieren meer dan de week ervoor. Het doorschuiven van varkens van de week ervoor was dus ook alleen om de prijs verder onder druk te zetten gezien het aanbod aan varkens de week erop. De prijs van de onderdelen is wel 4 centen lager. Dit is het gevolg van de twee keer dalen met 2 centen door de slachterijen. Het aanbod van nu wordt echter vlot opgenomen, dus is er voor de Boerenvarkensprijs ook geen enkele aanleiding om haar prijs te corrigeren. We blijven op een onveranderd van 2,49 euro staan.
Duitsland wist zijn notering wel te handhaven op een onveranderd in de laatste weken en het lijkt erop dat het woensdag weer onveranderd zal zijn. De handel in varkens trekt wel wat aan. Het is nog niet zo dat alle aangeboden varkens worden verkocht op de Teleporc, maar wat niet verkocht wordt, vindt vaak snel een koper op de marktplaats van Teleporc. Op 6 en 7 september vonden zes partijen hier hun koper voor 2,31 euro. De prijs staat alleen nog te dicht op de ISN-prijs om te spreken van een verbeterde markt. Maar het zou mij niet verbazen of dit de komende week wel gaat gebeuren en de Teleporc-prijs gaat stijgen.
De verwachting is dat Spanje de komende weken weer meer biggen gaat importeren
De biggenmarkt reageert nog teveel op de dalende varkensprijs en daardoor blijft de biggenprijs nog even dalen. De Duitse VEZG houdt zijn notering wel op onveranderd van 80 euro. In Spanje blijft de prijs nog steeds dalen, nu met 2,50 euro naar 52 euro. Voor deze prijs gaan ook steeds minder biggen naar Spanje toe. Afgelopen week waren het er slechts nog 24.000 biggen, terwijl een aantal maanden geleden regelmatig boven de 40.000 biggen per week naar Spanje werden vervoerd. De verwachting is dat Spanje de komende weken weer meer biggen gaat importeren en dan zullen ze zeker meer bieden dan de 52 euro van nu.
Feestje?
Wel en niet. Feestje wel. Al vijf jaar mijn column geschreven, 264 keer in totaal en bijna 800.000 keer gelezen. Graag gedaan. Feestje? Nee, varkenshouders worden nog steeds bestolen. Slachterijen denken nog steeds alleen maar aan de zeer korte termijn. Wanneer komt het besef dat varkenshouders niet alleen de leverancier zijn van een goedkoop product, maar ook voldoende middelen moet hebben om te kunnen produceren, innoveren en noem maar op. Varkenshouders hebben het ‘geluk’ dat het aanbod steeds krapper wordt en de export naar buiten Europa steeds minder nodig is. Maar laten we hopen dat de import van varkensvlees van buiten Europa minimaal blijft, want dan pas kunnen we aan de gestelde eisen voldoen en dat moet iedereen wel heel goed onder ogen houden.